Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U izjavi koja je objavljena na mrežnim stranicama SDA Izetbegović ističe kako Vučić najavom odlaska u Banja Luku za dva tjedna "pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta".


Najava srbijanskog premijera Aleksandra Vučića kako će zajedno s većinom članova svoje vlade 9. siječnja u Banja Luci sudjelovati u obilježavanju dana Republike Srpske, koji je proglašen neustavnim, dovodi u pitanje spremnost sadašnjih vlasti Srbije da slijede politiku mira i međusobnog uvažavanja u regiji, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić opleo po hrvatskim medijima: "Nikad u suvremenoj povijesti nije vođena takva hajka. Srbija sustiže Hrvatsku i to je ono što ih najviše boli" Gradska vijećnica u Sarajevu Američki general: "BiH je i ostaje jedinstvena zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda"

U izjavi koja je objavljena na mrežnim stranicama SDA Izetbegović ističe kako Vučić najavom odlaska u Banja Luku za dva tjedna "pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta".

"Pri tom s jedne strane pokušava dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike koja je prije četvrt stoljeća dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku", izjavio je Izetbegović.

Vučić je ranije ovog tjedna tijekom susreta s Dodikom u Beogradu potvrdio kako će 9. siječnja biti u Banja Luci kada vlasti RS pripremaju veliku proslavu dana tog entiteta unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je taj blagdan proglasio neustavnim.

Sporna obljetnica

Ustavni sud BiH je na stajalištu kako 9. siječnja kao dan koji podsjeća na zbivanja 1992. godine kada se dio tadašnjh zastupnika u skupštini SR BiH srpske nacionalnosti izdvojio i samostalno proglasio "republiku srpskog naroda u BiH" neprihvatljiv za druga dva konstitutivna naroda.

Parlamentu RS ostavljen je rok od šest mjeseci da entitetski zakon o blagdanima uskladi s Ustavom BiH no iz Banja Luke su doveli u pitanje ovaj pravorijek najavivši kako ga neće poštovati. Najavili su i kako će proslava 9. siječnja 2016. biti veća nego ikada do sada.

U pripremama im se pridružio i srbijanski premijer a Izetbegović ga je u svom priopćenju podsjetio kako je 9. siječnja predstavljao poziv tadašnjih srpskih političara da se "teritorijalno razgraniče s Muslimanima i Hrvatima".

Obilježavanje takvog datuma, upozorava Izetbegović Vučića, "nedvojbeno je vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, glorificiranje diskriminacije i dominacije spram građana koji nisu Srbi, ignoriranje presude Ustavnog suda BiH, a time i države Bosne i Hercegovine".

"Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je ustanovljen potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 21. studenog 1995. godine, i obilježavanje datuma uspostave tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine uključuje priznanje i prihvaćanje svega onog što je u ime te paradržavne tvorevine učinjeno u razdoblju 1992-1995", izjavio je Izetbegović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook