Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvijezda izgubila sjaj

Izbori pokazali - zatvara se era 'berluskonizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalni izbori u Italiji pokazali su da Berlusconi više nije nepobjediv i da se zatvara era 'berluskonizma'.

U Milanu, gdje je i nastao 'berluskonizam', Berlusconi je počeo gubiti povjerenje birača. Na opće iznenađenje dosadašnja gradonačelnica Milana, predstavnica desnog centra Letizia Moratti morat će ići u drugi izborni krug s predstavnikom lijevog centra Giulianom Pisapiom, koji je čak dobio više glasova od nje (48% za njega i 41,6% za Moratti) na izborima za gradonačelnika održanima u nedjelju i ponedjeljak.Na lokalnim izborima u više od 1300 općina, a glasovalo se i za gradonačelnike u nekim velikom gradovima kao što su Milano, Torino, Bologna i Napulj, gubi premijer Silvio Berlusconi. U Torinu i Bologni kandidati lijevog centra prošli su u prvom krugu, a u Milanu i Napulju održat će se i drugi izborni krug s time što lijevi centar ima velikih mogućnosti za pobjedu. U Torinu je novi gradonačelnik Piero Fassino, koji je dobio 56% glasova, a novi je gradonačelnik Bologne Virginio Merola sa 50,5%.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izgubio potporu Berlusconija Talijanski premijer večeras daje ostavku Slika nije dostupna Proračun do Božića Barroso: Izbori u Italiji ne smiju zaustaviti reforme

>> Berlusconi na ispitu

Velik poraz doživio je Berlusconi koji je bio nositeljem izborne liste u Milanu. Dobio je samo 27.972 glasova u odnosu na 53.577 glasova koliko je dobio na izborima za gradonačelnika Milana 2006. Zbog toga se ocjenjuje kako je ovim izborima, na koje je bilo pozvano više od 13 milijuna birača, počeo zalazak "berluskonizma".

Zaprepašten rezultatima

Govoreći u Milanu, Berlusconi je, siguran u veliku pobjedu, kazao da će mu lijevi centar organizirati 'pokop' ako dobije i jedan glas manje od dobivenih na prošlim lokalnim izborima, Očito Berlusconi više ne privlači svojim obećanjima iza kojih uglavnom ostaju razočaranja, kao što je slučaj s Napuljem koji je i dalje pun otpada, premda je premijer obećao kako će biti očišćen a dobio je polovicu manje glasova. Ne samo to nego je Demokratska stranka iz lijevog centra postala prvom strankom u Milanu prešavši Berlusconijev pokret Narod sloboda. U Arcoreu, mjestu pokraj Milana u kojem Berlusconi ima vilu, također se ide u drugi izborni krug s time što također vodi predstavnik lijevog centra.

Berlusconi, prema onome što prenose njegovi prijatelji, zaprepašten je rezultatima. Nije očekivao da može izgubiti u Milanu. Istina, to je tek prvi krug, a u drugom krugu 28. svibnja mogla bi pobijediti Moratti, ali se, čini se, promijenilo ozračje na cijelom talijanskom sjeveru gdje su u mnogim općinama pobjednicima predstavnici lijevog centra. Očito Berlusconi više ne privlači svojim obećanjima iza kojih uglavnom ostaju razočaranja, kao što je slučaj s Napuljem koji je i dalje pun otpada, premda je premijer obećao kako će biti očišćen. (Agencija Vlm)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene