Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori u Italiji

Berlusconi na ispitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na birališta je pozvano 13 milijuna Talijana, a ključni dvoboj između Berlusconijeve stranke i oporbenog lijevog centra je u Milanu, Torinu i Napulju

Više od 13 milijuna Talijana pozvano je danas na lokalne izbore u 1.315 općina, ali i za gradonačelnike u velikim gradovima kao što su Torino, Milano, Trst, Bologna, Napulj, Catanzaro i Cagliari. Premda je riječ o lokalnim izborima talijanski premijer Silvio Berlusconi ih je u predizbornoj kampanji podigao na nacionalnu političku razinu storivši od njih nekom vrstom referenduma za sebe. Izgubi li, na primjer, Milano, gdje je kandidatkinjom desnog centra dosadašnja gradonačelnica Letizia Moratti, Berlusconi će to smatrati teškim porazom, a i Sjeverna liga Umberta Bossija će staviti u pitanje dosadašnje savezništvo s njegovom strankom.

Protukandidat Letiziji Moratti je kandidat lijevog centra odvjetnik Giuliano Pisapia, koji je u mladim danima bio na ekstremnoj lijevici, pa čak je bio i osumnjičen za suradnju sa crvenim teroristima.

U Napulju, punom smeća u kojem je Berlusconi govorio kako je načinio čudo otklonovši otpad, koji je sada ponovno preplavio grad, se vodi također teška bitka za nasljedstvo gradonačelnice lijevog centra Rose Russo Jervolino. Desni centra kandidira Giannija Lettierija, lijevi centar Marija Morconea, a Italija vrijednosti bivšeg tužitelja Luigija De Magistrisa.

Prvi izborni ispit za Berlusconija poslije skandala Rubygate

U Torinu gdje je do sada gradonačelnikom lijevog centra bio Sergio Chiamparino je njegova Demokratska stranka kandidirala bivšeg tajnika i bivšeg ministra Piera Fassina, a desni centar kandidira regionalnog povjerenika za kulturu Michelea Coppolu.

To je prvi izborni ispit za Berlusconija poslije skandala Rubygate, nazvanoga po maloljetnoj djevojci koja je bila na zabavama u njegovoj vili, kao i poslije otvaranja novih procesa protiv njga. Berlusconi optužuje sudstvo da ga progoni iz političkih razloga, odnosno da ga želi svrgnuti, a dobiva konsenzus birača. Sada će se vidjeti ima li još konsenzu Talijana ili je era berliuskonizma na zalazu. Biračka mjesta će biti otvorena do ponedjeljka u 15 sati kada će se znati i prve projekcije izbornih rezultata. Ako u ovom prvom izbornom krugu ni jedan kandidat neće dobiti 50 posto plus jedan glas iči će se u drugi krug glasovanja 28. svibnja. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene