Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaznost 44 posto

Zatvorena birališta na Kosovu, Vučić: Povijesna pobjeda Srpske liste na izborima

Izbori na Kosovu (Foto: AFP)
Izbori na Kosovu (Foto: AFP) Foto: Afp
Birališta na Kosovu zatvorena su u nedjelju navečer u 19 sati. Središnje izborno povjerenstvo (CIK) objavilo je preliminarne podatke o izlaznosti od 44 posto, dok prve izlazne ankete pokazuju prednost pokreta Samoodređenje Albina Kurtija s procijenjenih 28-30 posto osvojenih glasova.

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija slijede Demokratski savez Kosova Ise Mustafe s 27 do 30 posto, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija i Kadrija Veselija s 22 posto, te koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramusha Haradinaja i Agima Cekua s 10 do 12 posto.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Pravo glasa imalo je oko 1,9 milijuna birača u svih 38 kosovskih općina, a za 120 zastupničkih mandata natjecalo se 1.067 kandidata iz 25 stranaka i koalicija. Kosovske izbore promatrala je EU sa stotinjak dužnosnika te predstavnici više od 40 nevladinih organizacija i udruga.

Najveća izlaznost zabilježena je u Obiliću - oko 60 posto, Zubinom Potoku na sjeveru Kosova - 57 posto, te u Prištini - 56 posto.

U sjevernoj Mitrovici, većinski naseljenoj Srbima, na glasovanje je izašlo 45 posto upisanih u birački popis, a u većinski albanskoj južnoj Mitrovici 42 posto. Goran Rakić, predsjednik Srpske liste koju podupire službeni Beograd, ocijenio je da su "ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", a uvjeren je da će Srpskoj listi pripasti svih 10 mandata u Skupštini Kosova, zajamčenih srpskoj zajednici.

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Thaci, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u kolovozu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora. Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Haradinaj 19. srpnja podnio ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Den Haagu.

Vučić: Povijesna pobjeda Srpske liste

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju navečer da je Srpska lista, koju podupire službeni Beograd, na današnjim prijevremenim izborima na Kosovu ostvarila "najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti", osvojivši više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama i poručio da će Srbi u kosovskom parlamentu imati "sjajno političko predstavljanje".

Srbi su danas pokazali ogromnu zrelost i ujedinili su se kad je bilo najpotrebnije, pokazali su da mogu biti zajedno i jedinstveni, da razumiju svoju državu, rekao je Vučić na konferenciji za novinare povodom današnjih prijevremenih izbora na Kosovu. Vučić je naglasio da će Srbi imati "sjajno političko predstavljanje u kosovskom parlamentu" jer će se Srpska lista boriti za nacionalne i državne interese Srbije i za ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Srpski narod je nedvojbeno rekao koga želi da zastupa njegove interese, ocijenio je Vučić i poručio sunarodnjacima na Kosovu da "večeras mogu mirno slaviti" i da "uvijek mogu računati na svoju državu". Srbijanski predsjednik je, komentirajući preliminarne izborne rezultate albanskih stranaka, rekao da je spreman razgovarati s legitimnim predstavnicima Albanaca, "ma tko to bio". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene