Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izbor Obame i Huckabeeja je izbor za promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokrat Barack Obama i republikanac Mike Huckabee sa svojim su uvjerljvim pobjedama na predizborima za predsjedničke nominacije u Iowi pokazali da birači žele promjene u Washingtonu, ocijenio je Des Moines Register, vodeći dnevni list u toj saveznoj državi.

Iako nije odmah jasno koje su elemente političkih platformi Obame i Huckabeeja birači u Iowi najbolje prihvatili, prve ankete među članovima obiju stranaka govore da je gospodarstvo bilo jedno od dva najvažnija pitanja, izvješćuje CNN.

Pročitajte i ovo Liječnik u ordinaciji, ilustracija (Foto: Thinkstock/Getty) POZITIVNA STRANA ZDRAVSTVA Građani odabrali najdoktore u ovoj godini: Pogledajte popis, možda je i vaš liječnik na njemu Plastična ambalaža: Ilustracija - 7 OD PROLJEĆA Plaćat ćemo lagane plastične vrećice, a uvodi se i povratna naknada za dvije kategorije

Stranački predizbori, prvi službeni test za nacionalnu predsjedničku utrku, naišli su na veliki odaziv građana Iowe iz obiju stranaka u vrijeme kada u Americi vlada zabrinutost zbog rasta cijena nafte, krize hipotekarnih kredita i pada stambenog tržišta, imigracije i zdravstvene skrbi.

Ispitivanja birača pri dolasku na biračke skupove gdje se javno glasovalo za kandidate, pokazalo je kako je Obama dobio posebno snažnu podršku među mlađim glasačima, dok je Huckabee privukao veliki broj republikanaca koji se identificiraju kao evangelici, piše The Washington Post.

Pred obojicom stoje veliki izazovi jer senatorica Hillary Clinton, koja je završila na trećem mjestu u Iowi, na nacionalnoj razini
premoćno vodi pred Obamom s oko 30 postotaka razlike, dok Huckabee ima vrlo slabu organizaciju kampanje izvan Iowe.

Idući ispit očekuje ih već u četvrtak na stranačkim predizborima u New Hampshireu 8. siječnja, gdje su se već danas preselile izborne kampanje kandidata.

U subotu navečer u Manchesteru, glavnom gradu New Hampshirea, jedne od najmanjih američkih saveznih država sa samo 1.3 milijuna stanovnika, republikanske i demokratske kandidate očekuje televizijska rasprava u organizaciji mreže ABC.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene