Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u susjedstvu

Iz Kine za pet milijuna eura nabavili neupotrebljive respiratore: Premijer osuđen na četiri godine zatvora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić proglašen je krivim kao prvooptuženi u predmetu "Respiratori" te je prema nepravomoćnoj presudi osuđen na četiri godine zatvora.

Osim premijera Federacije BiH Fadila Novalića (SDA) u predmetu "Respiratori" proglašeni krivim su i Fikret Hodžić, vlasnik ''Srebrene maline'', koji je dobio pet, te bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je dobio šest godina zatvora.

Jelka Miličević, federalna ministrica financija i Novalićeva zamjenica (HDZ BiH), koja je bila optužena za nesavjestan rad u službi, nije proglašena krivom.  

Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude.

Krivom je proglašena i Hodžićeva tvrtka preko koje je nabavljeno sto respiratora i ona mora platiti oko 100.000 eura kazne te vratiti protuzakonitu dobit od oko 350.000 eura.

Riječ je nepravomoćnoj presudi zbog respiratora nabavljenih u vrijednosti većoj od pet milijuna eura nakon proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa u proljeće 2020.

Respiratore je za potrebe FUCZ-a iz Kine uvezla tvrtka Srebrena malina, a kasnije se utvrdilo da su respiratori neupotrebljivi i da su navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U jeku pandemije Podignuta optužnica protiv ministrice i premijera Federacije BiH zbog sramotne afere s respiratorima

Presudu u ovom predmetu donijelo je tročlano sudsko vijeće, a riječ je o prvostupanjskoj presudi, za koju postoji i mogućnost žalbe.

''Iza ovog procesa stoje oni koji žele uništiti Federaciju''

Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović ustvrdila je nakon izricanja presude kako je cijeli proces, kao i presuda, politički motiviran te da iza toga stoje oni koji žele "uništiti Federaciju".

Kao kreatore te navodne urote označila je političke protivnike SDA-a, ali i američko veleposlanstvo. "Kako god, presuda nije pravomoćna i mi ćemo uložiti žalbu, no tek će se vidjeti koliko je ovaj predmet ozbiljan i kakve će biti posljedice", kazala je Vidović.

Optužene se teretilo za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Miličević je bila optužena za nesavjestan rad u službi jer je tužiteljstvo procijenilo da je s pozicije zapovjednice entitetskog stožera civilne zaštite propustila poduzeti mjere nadzora nad procesom nabavke respiratora.

Odlukom vlade Federacije BiH u ožujku 2020. godine kupljeno je stotinu respiratora koji su trebali poslužiti za bolničko liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, smještenih na odjelima intenzivne skrbi. Za to je iz entitetskog proračuna izdvojeno malo više od 5,3 milijuna eura.

Respiratori su kupljeni mimo uobičajenih procedura, što su u vladi pravdali izvanrednom situacijom koju je prouzročila pandemija, a na taj su način pojašnjavali i to što je za svaki respirator plaćena dvostruko veća cijena od one koja je tada vrijedila na tržištu.

Naknadno se ispostavilo kako su kineski respiratori neprikladni za bolnički tretman, odnosno kako je njihova kvaliteta dvojbena te kako se u najboljem slučaju mogu koristiti samo za privremeni tretman pacijenata, primjerice u vozilima hitne pomoći.

Tvrtka "Srebrena malina" iz Srebrenice, koja je bila posrednikom u kupnji, taj je posao dobila unatoč činjenici da je registrirana za preradu voća te da nikada prije 2020. nije sudjelovala u nabavi medicinske opreme.

Tužitelji su tvrdili kako su optuženi različitim malverzacijama nabavkom respiratora za sebe osigurali materijalnu korist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visoki dužnosnici pred sudom U BiH počelo suđenje u aferi Respiratori, odvjetnica premijera Novalića usporedila postupak s onim protiv Sanadera: "Ovo je političko suđenje"

Novalić je premijer Federacije već osam godina, a posljednje četiri na toj je dužnosti u tehničkom mandatu jer nakon izbora provedenih 2018. SDA i HDZ BiH kao tadašnje stranke pobjednice nisu uspjeli postići suglasnost o uspostavi nove vlade.

Solak je nakon podizanja optužnice podnio ostavku na dužnost ravnatelja uprave civilne zaštite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene