Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odobravaju skup

Ivica Dačić: Trebam li postati gay da bi to bilo proeuropski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio jedanas da ne može prihvatiti homoseksualnost kao nešto normalno i prirodno i ocijenio kako i manjina mora voditi računa da ne vrijeđa osjećaje većine, izvijestili su beogradski mediji.

"Prošle godine napravili su izložbu gdje su Isusa Krista predstavili kao homoseksualca. I očekuju da ih netko sada aplauzima i ovacijama dočeka", rekao je Dačić novinarima u niškoj zračnoj luci, gdje je nazočio pokaznom letu ruskog zrakoplova za gašenje požara.

"Ako nije prirodno, ako je to manjina i izuzetak, onda i oni moraju voditi računa da ne vrijeđaju osjećaje većine", rekao je Dačić prema izvješću agencije FoNet.

Dačić je izjavio kako bi volio da netko iz političkog života na djelu pokaže koliko podupire homoseksualce, a ne samo da se čeka da ministarstvo unutarnjih poslova donese odluku o održavanju mimohoda homoseksualaca 28. rujna.

"Još jednom ponavljam, nismo donijeli nikakvu odluku i ne trebamo ju donositi, mi ne odobravamo nikakav skup, mi samo zabranjujemo", rekao je Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova.

>>
Dačić: Priština ugrožava sudjelovanje Srba na lokalnim izborima

On je u ponedjeljak izjavio kako još nije jasno hoće li mimohod biti 28. rujan održan u Beogradu, ali i da u svakom slučaju neće biti njegov sudionik.

"Znam da je ustavno pravo da se izražava različitost, ali moje je pravo da ne idem na to. Ne treba ulaziti u drugu skrajnost i dodvoravati se njima. Trebam li postati gay da bi to bilo proeuropski", rekao je Dačić televiziji B92 odgovarajući na pitanje hoće li nazočiti skupu.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro za europsku perspektivu Srbije da skup bude održan, jer to je zahtjev Europske unije, ali da bi veća šteta bila ukoliko bi priredba bila organizirana uz slike nasilja kakve su ju pratile prije nekoliko godina.

Održavanju mimohoda protive se ekstremističke udruge i navijačke skupine, ali i Srpska pravoslavna crkva.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je prije četiri tjedna Dačića da podupre održavanje mimohoda i izrazila zabrinutost što se srbijanska vlada još nije o tome očitovala.

Zajedničko pismo srbijanskim vlastima uputili su potom i veleposlanici 14 država u Beogradu, među kojima i Hrvatske, i pozvali Beograd da osigura mirno i sigurno ozračje za sudionike parade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore U Beogradu nastavljeno suđenje roditeljima K. K. Emotivna svjedočanstva Suđenje roditeljima dječaka ubojice: "Supruga me nazvala i rekla - naša Ema je ubijena. Ja sam samo pao na pod"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene