Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi kralj Charles III.

Ivana Petrović iz Londona o posljednjim pripremama za krunidbu: "Sigurnosne mjere su izvanredne"

Još je malo vremena ostalo do krunidbe Charlesa III., a taj događaj prati i reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović nalazi se u Londonu, gdje prati pripreme za krunidbu kralja Charlesa III.

"London je, čini se, potpuno spreman za novi povijesni dan nakon 70 godina – za krunidbu novoga kralja, Charlesa III. Taj veliki političko-povijesno-medijsko-religijski spektakl počinje u 10:20 po našem vremenu izlaskom kralja Charlesa i kraljice Camille iz Buckinghamske palače u kočiji", rekla je Petrović.

"Neće to biti stara i zlatna kočija od prije nekoliko stotina godina, već nova koja je izrađena 2012. godine za dijamantni jubilej pokojne kraljice Elizabete. Oni će se kretati propisanom rutom i doći do zapadnog ulaza Westminsterske opatije i tada ceremonija može početi", dodala je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Iz Pule natrag kući ''Crko Maršal'': Milanović neće na krunidbu u London jer se Vladi pokvario avion. Uletio Plenković, šalje ministra

Petrović je zatim istaknula da će ova ceremonija biti znatno drugačija od prošlih.

"Osim što će biti kraća i što će biti manje ljudi nego prije 70 godina, prvi put će ovdje biti takozvani 'zbor milijuna' ili 'sabor milijuna', odnosno predstavnici javnosti. Uglavnom je riječ o britanskoj eliti iz kulturnog i javnog života. Bit će predstavnici svih religijskih zajednica, a kralj je posebnu pozornost dao anglikanskim ženama svećenicama", objasnila je.

"Svirat će se glazba koju je Charles odabrao, ali će biti i nekih religijskih napjeva iz grčke pravoslavne crkve u čast njegovu ocu koji je bio grčki princ", rekla je.

Pročitajte i ovo Dino Goleš na pripremama za krunidbu Dnevnik Nove TV u Londonu Mnogi već kampiraju u iščekivanju krunidbe Charlesa III.: "Imaju šatore, imaju kišobrane, imaju šešire. Na sve su spremni"

Petrović je na kraju javljanja iz Londona istaknula da su na snazi nevjerojatne sigurnosne mjere te da će se ruta kojom će ići kralj dodatno osigurati.

"Osim akreditacija koje ne smijemo javno pokazivati, mi novinari smo dobili i posebnu narukvicu koju ne smijemo skidati do sutra navečer. Ona sadrži sigurnosni kod i određene podatke. Dakle, na sve su mislili", rekla je.

Više o pripremama za krunidbu možete pogledati u videu na vrhu članka. Krunidbu kralja Charlesa III. u subotu možete pratiti na Novoj TV i portalu DNEVNIK.hr.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene