S odlaskom Elizabete završila je jedna era Ujedinjenog Kraljevstva, a Britaniju sada čeka krunidba novog kralja Charlesa III. Osim novog kralja, zemlja će imati i kraljicu suprugu koja je uz rame Charlesu, na posljednji počinak ispratila Elizabetu II.

Galerija Kraljica Camilla Charles i Camilla - 1 Charles i Camilla - 3 +0 Charles i Camilla - 2

Novi kraljevski par oprostio se od Elizabete II. Nakon više od 70 godina Ujedinjeno Kraljevstvo ima novu kraljicu. Službena titula joj je kraljica supruga.

Rođena kao Camilla Rosemary Shand, 17. srpnja 1947., dan prije sprovoda najdugovječnije kraljice, otvorila je dušu i otkrila što će zauvijek o njoj pamtiti.

"Ima predivne plave oči, koje joj, kad se nasmije, obasjaju cijelo lice. Uvijek ću pamtiti taj osmijeh. Taj osmijeh je nezaboravan", rekla je Camilla, supruga kralja Charlesa III.

Povijest odnosa sadašnjeg kralja i kraljice seže u davnu 1973. godinu kada su se, tvrde upućeni, upoznali i postali par. No romansu je prekinuo njegov odlazak u mornaričku službu. Poslije se Camilla se udala za konjičkog časnika i ima dvoje djece, a Charles je oženio Dianu.

Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 4 Najvažnija crkva britanske monarhije: Kraljica je u njoj okrunjena i posljednji put ispraćena, a posebno je značajna i za princezu Dianu

Ivana Petrović Ivana Petrović o posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete II., otkrila je i na čemu je upravo kraljica inzistirala: "Priprema je trajala deset godina"

1993. godine buru u javnosti izazvale su objavljene snimke – intimni razgovori između Charlesa i Camille. Charles i pokojna princeza Diana razveli su se nedugo nakon što je Charles dao eksplozivan intervju u kojem je priznao aferu s Camillom.

Od tada su Camilu mnogi doživljavali kao razaračicu braka. No ona i Charles od ljubavi nisu odustali. Camilla se 2003. preselila u Charlesovu rezidenciju, a dvije godine nakon objavili su zaruke.

Charles i Camilla vjenčali su se 9. travnja 2005. na građanskoj ceremoniji u Windsoru. Camilla je tada postala vojvotkinja od Cornwalla. Preuzela desetke kraljevskih dužnosti. Pokroviteljica je više od 90 dobrotvornih organizacija, a posebno je zanima rad sa životinjama, promicanje pismenosti i osnaživanje žena.

Pronašla je i svoj glas kao javni govornik, stekavši poštovanje kampanjama o teškim temama poput seksualnog nasilja i obiteljskog zlostavljanja.

"Koliko još žena mora biti uznemiravano, silovano ili ubijeno prije nego što se uistinu ujedinimo u stvaranju svijeta bez nasilja?", rekla je.

Po običaju, Camilla bi trebala biti pomazana na Charlesovoj krunidbi, iako bi se to moglo izostaviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju