Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova odluka o COVID-u

Krunoslav Capak o objavi WHO-a: "Ovo nije kraj pandemije. Virus je još uvijek među nama"

Koronavirus više nije izvanredna globalna zdravstvena opasnost, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija.

Odbor za izvanredna stanja međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a raspravljao je o pandemiji u četvrtak na svom 15. sastanku vezanom uz koronavirus. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus složio se da treba okončati proglašenje izvanrednog stanja za javno zdravlje od međunarodnog značaja ili PHEIC.

"Više od godinu dana pandemija je u silaznom trendu", izjavio je Ghebreyesus.

"Ovaj trend omogućio je većini zemalja da se vrate životu kakav smo poznavali prije koronavirusa”, rekao je Ghebreyesus i dodao: "Jučer se odbor za hitna stanja sastao po 15. put i preporučio mi da proglasim kraj izvanrednog stanja u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Prihvatio sam taj savjet."

Capak o objavi WHO-a

O objavi WHO-a se očitovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

"Nije kraj pandemije iz razloga što je virus među nama i zato što ga ima u čitavom svijetu, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće", rekao je.

"Dolazi vrijeme da proglasimo kraj pandemije i da se prema ovoj bolesti i virusu ponašamo kao svim drugim virusima koji su trajno među nama", dodao je.

Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj, pojasnio je, ima svoju proceduru propisanu zakonom.

"HZJZ ide prema tome da ministru zdravstva predloži, a on će onda na temelju tog prijedloga Vladi predložiti proglašenje kraja epidemije. Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva", rekao je Capak.

Vrhunac bio u prosincu 2022. godine

WHO je u siječnju 2020., oko šest tjedana prije nego što ju je okarakterizirala kao pandemiju, epidemiju koronavirusa proglasila izvanrednim problemom za javno zdravstvo od međunarodne važnosti, prenosi CNN.

PHEIC je sporazum između zemalja da se pridržavaju preporuka WHO-a za upravljanje izvanrednim slučajevima. Svaka država, zauzvrat, proglašava vlastito izvanredno stanje, deklaracije koje imaju pravnu težinu. Zemlje ih koriste za prikupljanje resursa i odricanje od pravila kako bi ublažile krizu.

U SAD-u izvanredno stanje vezano uz koronavirus trebalo bi prestati 11. svibnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suživot s koronavirusom Švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a donijelo važnu odluku vezano uz pandemiju

Pročitajte i ovo Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Afera s testovima Jesu li sporni testovi davali lažne rezultate? "Ako je netko zaista u originalnu kutiju stavljao zamjenske komponente..."

Od početka pandemije bilo je više od 765 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa, prema podacima WHO-a. Umrlo je gotovo sedam milijuna ljudi. Europa je ukupno imala najviše potvrđenih slučajeva, ali Amerika je prijavila najviše smrtnih slučajeva. Oko jedan od ukupnih šest smrtnih slučajeva bio je u SAD-u.

Pandemija je dosegla vrhunac u prosincu 2022. kada je Omicron zahvatio svijet, a posebno je stradao zapadni Pacifik. Milijarde doza cjepiva primijenjene su u cijelom svijetu, a broj smrtnih slučajeva ostao je daleko ispod prethodnih vrhunaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene