Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi trgovinski partner u EU

Italija želi mogućnost dijaloga s Moskvom unatoč ukrajinskoj krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija, jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije u Europi, želi ostaviti otvorenom mogućnost za dijalog s Moskvom, usprkos ukrajinskoj krizi zbog koje je Europska unija uvela sankcije Rusiji, rekao je u petak talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

"Mislim da smo svi svjesni činjenice da su veze Europe i Rusije pretrpjele štetu zbog ukrajinske krize", rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Rimu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo"

"Isto tako svi smo svjesni" da treba "ostaviti otvorenom mogućnost" za dijalog "koji za Italiju nikada nije bio prekinut", ali i "početi suradnju u zajedničkom interesu borbe s terorizmom", dodao je.

Italija je u srijedu dobila odgodu europske odluke o šestomjesečnom produljenju gospodarskih sankcija Rusiji uvedenih 2014. Uvedene su kako bi se Moskvu kaznilo za navodnu umiješanost u sukob na istoku Ukrajine na strani proruskih separatista.

Veleposlanici 28 zemalja članica trebali su o tom produljenju odlučiti u srijedu bez rasprave, ali je Italija zatražila da se o njoj raspravlja na europskom summitu koji se 17. i 18. treba održati u Bruxellesu, rekli su europski izvori.

"Italija je drugi trgovinski partner Rusije u EU-u i usprkos teškoćama skopčanim s gospodarskom konjunkturom i s posljedicama sankcija, talijanski poduzetnički i investicijski krugovi i dalje posluju na ruskom tržištu", podsjetio je Gentiloni.

U studiji banke Intesa San Paolo objavljenoj u ožujku govorilo se o utjecaju ruskih sankcija na talijansko gospodarstvo i o protusankcijama Moskve, s padom izvoza koji se procjenjuje na 1,2 milijarde eura u 2014. i više od toga u 2015. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene