Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Na ulicama 100.000 tona smeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 100.000 tona smeća raspada se na ulicama gradova talijanske regije Kampanije u kojima život postaje nemoguć zbog otpada koji se danima ne odvozi.

I dok je Napulj donedavno bio tek pod prijetnjom izvanrednog stanja sada su kontejneri već danima prepuni, a mnogo je smeća uokolo, pa i u središtu grada.

Pročitajte i ovo Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama" Požar u reciklažnom centru u Hrušćici Požar je lokaliziran Crni dim uplašio stanovnike Rugvice: Gorio otpad u reciklažnom centru, vatrogasci na terenu

U Napulju i okolnim gradovima nije s ulica uklonjeno 50 do 60 tisuća tona smeća. Posebna gradska sanitarna služba uspijeva organizirati tek sporadičan odvoz no bez pokretanja redovne službe odvoza količina otpada po ulicama povećavat će se u Napulju ritmom od 1,000 tona dnevno, a u cijeloj regiji od 5,000 tona.

"Zatražio sam od vlade da intervenira i ona je zajamčila svoj
angažman. Želim da se riješi ova tragedija oko otpada u Napulju", rekao je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano novinarima po završetku svog petodnevnog odmora na Capriju.

"Vlada preuzima sve svoje odgovornosti oko ovog izvanrednog stanja jer ono zahvaća i cijelu zemlju. Svi nas promatraju i ne želim da Italija pruža ovu negativnu sliku", prokomentirao je talijanski premijer Romano Prodi stanje u Kampaniji i dodao kako ono predstavlja "tragediju za sve stanovnike regije". Najavio je sjednicu vlade u ponedjeljak s tom temom na dnevnom redu.

Stanje s otpadom u Kampaniji nije izvanredno stanje već "situacija koja se vuče 14 godina", rekao je europski povjerenik Stavros Dimas u jednom razgovoru za list La Repubblica i ocijenio kako zakonska mjera koju je glede tog problema talijanska vlada usvojila u svibnju "nudi samo ograničena rješenja za krizu".

"Posebice nedostaje sustavan i dugoročan pristup kako bi se riješio problem nedostatka odgovarajuće mreže odlagališta", upozorio je Dimas i primjetio kako zakon nije spriječio stvaranje ilegalnih nenadziranih odlagališta.

U uvodu razgovora s Francom Robertijem, načelnikom odjela za borbu protiv mafije tužiteljstva u Napulju, La Repubblica navodi kako je napuljski tužitelj iz razgovora s jednim mafijaškim pokajnikom još 1992. godine shvatio da je posao s rješavanjem otpada izvor zarade za lokalni organizirani kriminal. "Gospodine, više ne trgujem drogom. Ne, sada imam drugi posao. Donosi više i prije svega se riskira manje. Zove se smeće, gospodine", rekao je tada jedan od lokalnih šefova napuljske mafije Robertiju, navodi list.

"Istraga koja je iz toga proistekla otkrila je kako se mafijaški
klanovi bogate na otpadu. Već je tada bilo svega; prikrivene mafijaške tvrtke, podmićeni dužnosnici, nepostojeći nadzori, zatrovani teritoriji. Znak za uzbunu koji politika nije čula", prisjeća se Roberti u razgovoru.

Naime, kada se nađe prostor za neko privremeno odlagalište, brzo se pojave kupci koji ga otkupe, a zatim ga višestruko naplate državi. Posao je u rukama camorre, lokalne mafijaške mreže, kojoj je tako u interesu da se u regiji nikako ne rješava problem s odvozom smeća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene