Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorski kapetan bojnog broda Ilija Brčić odbio je izručenje u Hrvatsku u utorak pred rimskim sudom. Brčić je uhićen prošlog tjedna u Italiji temeljem Interpolove tjeralice, a u utorak je odbio zahtjev za izručenjem Hrvatsku te je kazao kako nikada nije obaviješten o održavanju nekog procesa u Hrvatskoj protiv njega.


Tvrdi da je otkako je došao u Italiju na združenu NATO-vježbu kao crnogorski čelnik imao kontakata i s hrvatskim čelnicima, ali oni mu nikada nisu kazali ništa o procesu protiv njega. 

Vezani članci Slika nije dostupna Brčić: Hrvatsko obalno topništvo prvo je otvorilo vatru Slika nije dostupna Podgorica: Brčić spreman za suđenje u Splitu

Podsjetimo, Sud u Splitu osudio je 1993. Brčića u odsutnosti na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih dok je zapovijedao napadima s razarača na Split i obližnje otoke 1991. 

Brčić je uhićen u Rimu prošloga tjedna čim je stigao na rimsku zračnu luku Fiumicino. Današnje saslušanje u ruimskom sudu je bilo rutinsko, odnosno ono koje je predviđeno u takvim slučajevima. Najprije se provjeravaju podaci iz tjeralice, zatim se pita uhićenoga da li prihvaća izručenje te se zatim traži dokomentacija iz zemlje u kojoj je netko osuđen u odsutnosti. 

U međunarodnoj tjeralici ima grešaka glede mjesta rođenja Brčića, odnosno da je rođen u Srbiji, a rođen je u Bosni i Hercegovini i da je srbijanski, a zapravo je crnogorski državljanin.
Zamjenica crnogorskog veleposlanika u Rimu Ksenija Popović nas je obavjestila kako je Brčićev odvjetnik zatražio da njegov štićenik daljnje postupke čeka izvan zatvora Regina Coeli u koji je zatvoren, odnosno da bude ili na kućnom pritvoru ili u ograničenoj slobodi. 

Hrvatsa sada treba Italiji poslati dokumentaciju o procesu protiv
Brčića, koju treba razmotriti najprije rimski sud pa nadležno
ministarstvo, prije negoli se odluči o izručivanju. 

Za to vrijeme Brčić će biti u Italiji, ili u zatvoru ili u kućnom pritvoru.