Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Što građani zemlje u koju iseljava veliki broj Hrvata doista misle o useljenicima? "Stvarnost je drukčija od javnog diskursa"

Više od četvrtine mladih spremno otići u Europu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Više od četvrtine mladih spremno otići u Europu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Više od četvrtine mladih spremno otići u Europu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Više od četvrtine mladih spremno otići u Europu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Iseljavanje mladih (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/2 >>
"Građani, bez obzira na to jesu li stranog porijekla ili ne, gledaju većinom pozitivno na suživot useljenika i domaćeg stanovništva u Njemačkoj“, stoji u studiji Stručnog vijeća njemačkih zaklada za integraciju i integraciju (SVR).

Većina građana Njemačke pozitivno gleda na suživot sa strancima i smatra da će izbjeglice pridonijeti gospodarskom boljitku zemlje, proizlazi iz studije čije rezultate u utorak prenose njemački mediji.

Pročitajte i ovo Model pronađene haljine u Njemačkoj Na igralištu pronađena krvava haljinica: Policija pokrenula potragu za djevojčicom Stanovnici Limburg an der Lahna izašli su na referendum različite metode pokušaja "Sve ih pobijte!" Šokantna odluka građana na referendumu izazvala bijes diljem Europe

"Građani, bez obzira na to jesu li stranog porijekla ili ne, gledaju većinom pozitivno na suživot useljenika i domaćeg stanovništva u Njemačkoj“, stoji u studiji Stručnog vijeća njemačkih zaklada za integraciju i integraciju (SVR).

Tzv. integracijski barometar SVR objavljuje u redovitim razmacima. U usporedi s posljednjim ispitivanjem 2015., uoči izbjegličkog vala, situacija se nije znatno promijenila.

"Središnja je poruka ovog istraživanja ta da je integracijska klima u Njemačkoj i dalje stabilna i kreće se na ljestvici od nule do sto između 64 i 70, pri čemu nula označava totalno negativan stav prema integraciji, a sto potpuno pozitivan“, rekao je direktor SVR-a Thomas Bauer za javni servis ARD.

"Stvarnost je pozitivnija od javnog diskursa koji vlada u Njemačkoj“, istaknuo je Bauer ukazujući na uglavnom negativno medijsko izvještavanje vezano za temu izbjeglica.

Povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz vjeruje da izravni direktni kontakt između useljenika i domaćeg stanovništva pridonosi pozitivnijoj klimi.

"Očito postoji razlika između direktnog doživljaja izbjeglica i filtriranog doživljaja preko društvenih mreža“, rekla je Wildmann-Mauz prilikom predstavljanja studije.

Na suživot sa strancima pozitivno se gleda prije svega tamo gdje je kontakt useljenika i domaćeg stanovništva dio svakodnevice.

U dijelovima Njemačke, posebno na bivšem komunističkom istoku gdje je postotak stranaca nizak, prisutniji je viši stupanj skeptičnosti prema suživotu stranaca i domaćih.

Studija je pokazala i da je većina ispitanika spremna i dalje primati izbjeglice u zemlju te da na dolazak izbjeglica ne gleda kao na opasnost po blagostanje u Njemačkoj.

Rezultate ispitivanja stranke lijevog spektra okarakterizirale su kao "poraz konzervativne i desne politike“.

"Političari konzervativnih i desnih stranaka pokušavaju, kada je tema integracija i migracija u pitanju, ljudima utjerati strah u kosti. Integracijski barometar pokazuje da ljudi na padaju na taj trik“, rekla je glasnogovornica stranke Ljevica za integracijska pitanja Goekay Akbulut.

Zeleni su priopćili kako "ludilo zatvaranja granica i populističke tlapnje o azilnom turizmu stranaka poput CSU-a“ nema puno veze s raspoloženjem građana u zemlji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene