Sirijci odlaze iz Istanbula (Foto: AFP)
Sirijci odlaze iz Istanbula (Foto: AFP) Foto: Afp

Više od 20.000 ilegalnih migranata uključujući Sirijce protjerano je iz Istanbula od sredine srpnja, objavio je u utorak guvernerov ured.


Ukupno 16.423 "ilegalnih migranata koji su stigli iregularnim putem" relocirano je u druge gradove dok ne budu deportirani, između 12. srpnja i 25. kolovoza.

Vezani članci Angela Merkel Merkel odlučna u sprječavanju da se ponovi migrantska kriza od prije pet godina, traži se rješenje za priljev izbjeglica Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Austrija prihvatila novi zakon o azilantima koji bi mogao omogućiti njihovo lakše protjerivanje u Hrvatsku

Uz to, ukupno 4500 neregistriranih Sirijaca poslano je u izbjegličke logore izvan grada, navodi se u priopćenju ureda.

Sirijske izbjeglice pod privremenom su zaštitom u Turskoj, ali su vlasti nedavno postrožile mjere sigurnosti koje se odnose na njih zbog financijske krize i jačanja nezadovoljstva javnosti njima.

Sirijci u Istanbulu moraju otići do 30. listopada ili će biti poslani natrag u turski grad u kojem su prvo bili registrirani. Rok je već produljen s 20. kolovoza.

Izuzeti su osnovnoškolci i njihove obitelji, siročad, poslodavci i studenti. U Turskoj živi 4 milijuna izbjeglica, uključujući 3,6 milijuna iz Sirije.

U Istanbulu je registrirano više od pola milijuna Sirijaca, a još 300.000 živi ih u gradu a registrirani su negdje drugdje. (Hina)