Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu (Foto: Dnevnik.hr)
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Oporbeni kandidat Ekrem Imamoglu proglašen je gradonačelnikom Istanbula u srijedu, nakon što je nanio ponižavajući poraz stranci predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koja se i dalje svim snagama bori kako bi poništila rezultate izbora.


Visoko izborno povjerenstvo (YSK) predalo je Ekremu Imamogluu mandat gradonačelnika bez obzira na žalbu koju je dan ranije podnijela Erdoganova stranka AKP, zahtijevajući nove izbore pod izlikom da su izbori 31. ožujka bili obilježeni nepravilnostima.

Vezani članci Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 5 Jačanje pritiska: Iz kojih sve zemalja dolaze migranti i koliko je doista čvrsta istočna granica Hrvatske? Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Predsjednik Erdogan zabranio migrantima prijelaz preko Egejskog mora

Pošto je dobio mandat od izbornog povjerenstva, Imamoglu je otišao u gradsku vijećnicu Istanbula, koju već 25 godina kontroliraju zastupnici Erdoganova islamističkog pokreta.

Novi gradonačelnik je u govoru rekao da je u službi 16 milijuna osoba, a ne samo jedne osobe, jedne skupine ili jedne stranke. Tisuće njegovih pobornika su se okupile ispred ispred vijećnice proslaviti njegovu pobjedu.

AKP je službeno predao žalbu i traži nove izbore u Istanbulu. Oni tvrde da su izbornom povjerenstvu predali tri kovčega dokumenata koje bi YSK trebao razmotriti. (Hina)