Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lice i naličje Islamske države

Ispovijest dezertera - Pobjegao sam kada su me tražili da ubijem taoca i silujem 13 žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši borac IS-a pao je na priču o Alahu i pravdi. Nakon nekog vremena uvidio je kako su sve bile samo prazne riječi te da će postati ubojica i silovatelj.

Hamza ima 33 godine i iz Faludže je, grada kojim vlada Islamska država. I on sam, vođen svojim religijskim osjećajima, postao je lani borac IS-a. Ipak, pobjegao je iz zagrljaja islamista, nakon što mu je naređeno da mora smaknuti neke osobe koje je poznavao, a odbio je i silovati zarobljene žene Jazida. Svoju je priču ispričao za Independent.

Hamza je inteligentan, idealist, dobro obrazovan, religiozan. U IS-u je izdržao šest mjeseci. Kada je odbio izvršiti egzekucije, nisu ga, kaže, kaznili, no komandant mu je rekao da će prije ili kasnije morati ubiti.

'Bio sam plaćen 2300 kuna mjesečno a imao sam besplatnu hranu, gorivo i kasnije pristup internetu', ispričao je Hamza.

U prvom tjednu prosinca 2014. islamisti su doveli 13 zarobljenih djevojaka Jazidkinja.
'Komandant nam je kazao da su one dar nama od Alaha i da ih možemo iskoristiti bez da ih oženimo jer su one nevjernice. Bile su tamo i neke muslimanke, Tunižanke, koje su došle iz Sirije. One su spavale s nekima od komandanata koji bi ih oženili na tjedan dana, onda bi se razveli, ali bi ih oženili drugi', priča Hamza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispovijest 15-godišnjakinje 'ISIS-ovci su bili prljavi, veliki, s bradama, silovali su nas" Slika nije dostupna Džihadistička propaganda VIDEO Islamisti preobraćuju stotine Jazida na islam i tvrde: 'S nama su sretni!'

EKSKLUZIVNO Kako je u domu civilizacije nešto posebno pošlo po zlu

Kazao je da su IS-ovci bili jako ljubazni prema stanovnicima kada su pokorili Faludžu - išli su od kuće do kuće, ispitivali trebali li što, obećavali edukaciju. I Hamza je dvaput pobijedio u natjecanju iz poznavanja religije i osvojio novčane nagrade. Iako je njegova obitelj otišla u Bagdad, on je odlučio ostati, i to kako je rekao, iz religijskih uvjerenja i idealizma, vjere u pravednost.

Da bi postao vojnik IS-a, najprije je morao steći dobru fizičku spremu, a nakon toga je poslan na jednomjesečnu vojnu obuku u Rakku. Između ostalog, morali su gledati javne egzekucije. Naime, one imaju važnu ulogu u životu u IS-u, ne samo da bi se zastrašivali neprijatelji nego i da bi novaci dokazali odanost Islamskoj državi. Novak bi bio 'zreo' za smaknuće nakon šest mjeseci obuke.

Kada je vidio da će se morati pretvoriti u ubojicu i silovatelja, ako ostane, Hamza je odlučio pobjeći. Imao je Viber te je preko prijatelja i krijumčara dogovorio bijeg.

'Na početku sam mislio da se bore za Alaha, ali sam uvidio da su daleko od njega i islama. Neki su uzimali droge, neki su bili opsjednuti seksom. Pravda koju su nam obećali samo su prazne riječi', zaključio je Hamza.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene