Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika pobjeda

Island dobio spor, ne mora obeštetiti strane štediše propale banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud EFTA-e u Luksemburgu oslobodio je Island obveze da iz državnog proračuna obeštećuje nizozemske i britanske štediše propalog IceSavea.

Sud Europske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) u Luksemburgu odbacio je danas 2,6 milijardi dolara tešku tužbu koju je protiv Islanda podnijela uprava EFTA-e za nadzor tržišta zbog navodnog kršenja pravila Europske ekonomske zone. Islandu je tako dano za pravo u slučaju propasti njegova bankovnog sustava 2008. godine, kada su tamošnje vlasti odbile novcem poreznih obveznika spašavati nekoliko najvećih banaka, uključujući i Landsbanki, koja je putem svog tada popularnog modela online štednje 'IceSave' namamila mnoštvo britanskih i nizozemskih štediša.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana

>> Island: Dvije trećine glasača za novi ustav

Dok su islandski štediše obeštećeni tako što im je novac bio prebačen u solventne banke, gotovo 350.000 Nizozemaca i Britanaca morale su (u ukupnom iznosu od gotovo 5,5 milijardi dolara) isplatiti njihove vlade, koje su stoga bile zatražile odštetu od Islanda.

No, kako javlja Bloomberg, EFTA-in sud u obrazloženju odbacivanja tužbe među ostalim kaže kako nije bilo moguće predvidjeti razmjere krize, koja je bila sistemske naravi.

Na Islandu su, inače, bila održana i dva referenduma o ovome pitanju, no građani su u oba navrata odbili financirati obeštećenje stranih klijenata IceSavea. Stoga je pokrenut postupak naplate iz imovine Landsbankija, čiji stečajni upravitelj kaže da će sve obveze biti podmirene za nekoliko godina.

'Island je u potpunosti oslobođen bilo kakve krivnje', rekao je ministar vanjskih poslova te države Ossur Skarphedinsson, reagirajući na današnju odluku suda u Luksemburgu.

Propast bankovnog sustava urušio je i gospodarstvo Islanda, no nakon višegodišnjeg aranžmana s MMF-om država se napokon izvlači iz najdublje recesije u posljednjih 60-ak godina i ove godine očekuje skok BDP-a za oko 2,9 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene