Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobvezujući referendum

Island: Dvije trećine glasača za novi ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije trećine Islanđana na neobvezujućem referendumu izjasnilo se za to da bi trebalo unijeti promjene u ustav, prema prvim rezultatima referenduma objavljenim na državnom tv-kanalu RUV na temelju polovice prebrojanih glasačkih listića.

Sudjelovanje je procijenjeno na oko 49 posto od 235.000 glasača, ili puno manje od 72,9 posto zabilježenih prošle godine na referendumu o kompenzacijama britanskim i nizozemskim žrtvama stečaja banke Icesave 2008.

>> Evo što pomaže Islanđanima u sprečavanju incesta!

Tijekom referenduma u subotu, čiji će rezultati biti neobvezujući, Islanđani su bili pozvani odgovoriti na šest pitanja o temama poput prirodnih resursa Islanda, državne crkve ili budućeg demokratskog sustava otoka.

Prema dosad prebrojanim glasovima, skoro 80 posto Islanđana izjasnilo se da želi da prirodni resursi, poput ribljeg fonda ili geotermalnih izvora, postanu isključivo državno vlasništvo. Sadašnji ustav je usvojen 1944. godine, kada pošto je Island postao neovisan od Danske. Gospodarski slom Islanda 2008. nakon financijske krize pokrenuo je masovne socijalne pokrete i zahtjeve za sastavljanjem novog ustava.

Prijedlog je krajem srpnja 2011. predan parlamentu na glasanje, a u svibnju su islandski zastupnici odlučili da se o njemu organizira referendum. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene