Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Skupina Islamska država (IS), poražena u Iraku i Siriji, objavila je u srijedu smrt svog vođe Abu Hasana al-Hašimi al-Kurašija, precizirajući da je on ubijen "dok se borio s neprijateljima Boga".


U audio poruci, glasnogovornik džihadističke skupine objavio je da je imenovan novi "kalif muslimana", Abu Al-Husein al-Huseini al-Kuraši.

Glasnogovornik skupine Abu Omar al-Muhadžir u svojoj poruci nije rekao kako je došlo do smrti vođe skupine, Iračanina.

Allison Fluke-Ekren "Carica ISIS-a" obučavala i djecu za terorističke napade: "Privlačili su je smrt i uništenje"

Nakon meteorskog uspona 2014. u Iraku i Siriji, te osvajanja golemih teritorija, IS je doživio svrgavanje svog samoproglašenog "kalifata" pod udarom uzastopnih ofenziva u te dvije zemlje, 2017. i 2019. godine.

Od tada je organizacija destabilizirana nekoliko puta smrću ili zarobljavanjem njezinih vođa.

Napad u Iranu Krvavi napad u Iranu, u svetištu ubijeno 15 ljudi: "Neprijatelji imaju projekt, ovo neće proći bez odgovora!"

Prvi vođa IS-a, Abu Bakr al-Bagdadi al-Kuraši ubijen je u američkom napadu u Siriji 2019., a njegov nasljednik eliminiran je u veljači u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu te zemlje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju