Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osuđena na 20 godina

"Carica ISIS-a" obučavala i djecu za terorističke napade: "Privlačili su je smrt i uništenje"

Allison Fluke-Ekren
Allison Fluke-Ekren Foto: Afp
Allison Fluke-Ekren iz Kansasa u SAD-u vodila je i obučavala isključivo žensku brigadu ISIS-a u Siriji. Osuđena je na 20 godina zatvora.

Fluke-Ekren, podrijetlom iz Kansasa, vodila je isključivo žensku brigadu ISIS-a u Siriji. U utorak je osuđena na 20 godina zatvora u saveznoj sudnici u Alexandriji u Virginiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Učestale borbe Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima" Borci ISIL-a - 2 Zbog opasnosti od bijega ISIL-ovci dovedeni pred sud u Sarajevo: Svi tvrde da su nevini, određen im jednomjesečni pritvor

U lipnju je priznala krivnju po jednoj točki optužnice - za urotu i pružanje podrške ISIS-u. Sutkinji je rekla kako nije znala da su neke od stotinjak žena koje je vodila i obučavala korištenju oružja i eksploziva bile djeca. Dio djevojčica bio je u dobi od 10 godina.

Tijekom desetljeća rada s ISIS-om i drugima, putujući od Libije do Egipta i na kraju Sirijom, Fluke-Ekren je sudjelovala u planiranju terorističkih napada u SAD-u.

Učila je žene kako se koristiti vojnom puškom kalašnjikovom i bombama te kako napraviti samoubilačke pojaseve, piše CNN.

Tužitelj Raj Parekh nazvao je Fluke-Ekren "caricom ISIS-a koja je ispirala mozak mladim djevojkama i obučavala ih da ubijaju".

Kazao je da je Fluke-Ekren imala misiju stvoriti isključivo ženski bataljun. "Privlačili su je smrt i uništenje", dodao je.

Parekh je naveo i da je Fluke-Ekren više puta lagala vladi Sjedinjenih Država i odbila suradnju, dodajući da je mogla biti "zlatni rudnik informacija".

Teške optužbe jedne od njezinih kćeri

Jedna od njezinih kćeri Leyla Ekren, koja je pomagala američkoj vladi u postupku protiv njezine majke, rekla je u utorak da je njezina majka zlostavljala nju i njezinu braću i sestre te ju je udala kao "seksualnu robinju".

Rekla je sutkinji da je bila predana kao nevjesta borcu ISIS-a kojeg je više puta nazvala "silovateljem" u dobi od 13 godina da bi majka mogla dobiti veću moć u terorističkoj organizaciji.

Njezina je majka, rekla je Ekren, imala "žudnju za moći i mračne želje".

Fluke-Ekren odbacila je optužbe svoje kćeri. Predstavila se kao majka puna ljubavi i skrbnica, govoreći sutkinji da su je njezini muževi, od kojih je nekoliko umrlo boreći se za ISIS, odvukli sa sobom u Libiju i Siriju.

U dugom govoru u kojem se borila sa suzama navela je da je samo obučavala žene tehnikama preživljavanja, sigurnosti oružja i samoobrani kad se sirijska vojska Bašara al-Asada počela približavati Raqqi, gdje je ona živjela.

"Krivimo li žene koje uče da se brane?" upitala je sutkinju. "Nitko ne može razumjeti užase bombardiranja dok ne prođete kroz njegove posljedice", kazala je.

Okružna sutkinja Leonie Brinkema rekla je da svjedočenje Fluke-Ekren ne smatra iskrenim, ističući da samoubilački prsluci nisu obrambeno oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene