Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci za islam

'Pogrešno smo shvatili prirodu Islamske države. Odgovori leže u ovih 5 odrednica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je nastala i koje su namjere Islamskoj državi? Jednostavnost odgovora može biti obmanjujuća, a nekoliko stručnjaka za islam i zbivanja na području IS-a, čini se, znaju odgovore, navodi The Atlantic.

Islamska država je prošlog lipnja zauzela jedan od najvećih i među strateški najvažnijihm iračkih gradova - Mosul. IS sada vlada područjem većim od Velike Britanije. Od svibnja 2010. vođa im je Abu Bakr al-Baghdadi, podsjeća The Atlantic.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dolijevanje ulja na vatru Njemački časopis najavio objavu fotomontaže s muslimanskim borcem Slika nije dostupna Kulminacija nasilja? Imam izdao fetvu: 'Pobijte sve koji imaju veze s tim filmom'

Graeme Wood, novinar The Atlantica, u članku tvrdi da Islamska država, poznata i kao ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham), slijedi osebujnu varijantu islama čija su vjerovanja o putu do sudnjeg dana bitna za njegovu strategiju te mogu pomoći Zapadu da upozna svog neprijatelja i predvidi njegovo ponašanje.

Najnoviji potez IS-a ledi krv u žilama - Locirali novu metu!

Pogrešno smo shvatili, piše Wood, prirodu Islamske države u posljednje dvije godine. Vidimo džihadizam kao monolitan i primjenjujemo logiku al-Qaede na organizaciju koja ju je odlučno zasjenila. A odgovori leže u ovih pet odrednica koje je razjasnio:

1. Odanost

U studenom, pripadnici Islamske države objavili su video u kojem kažu da su njihovi korijeni u onome što je promovirao bin Laden.

Ekspert Haykel, dijelom Libanonskog porijekla koji je odrastao u SAD-u i s kojima je Wood razgovarao o ovoj tematici, smatra da je rangiranje u Islamskoj državi duboko ukorijenjeno u religioznoj snazi. 'Ono što je specifično za vođe Islamske države nije samo doslovno shvaćanje, već i ozbiljnost kojom čitaju tekstove Kurana. Tu je marljiva, opsesivna ozbiljnost koju muslimani obično nemaju', tvrdi Haykel.

Prije njih, ni jedan skupina u posljednjih nekoliko stoljeća nije pokušala ostvariti radikalniju odanost modelu Proroka.

Nove brutalne snimke potresaju svijet!

2. Teritorij

Smatra se da su u Islamsku državu imigrirali deseci tisuće stranih muslimana. Peter R. Neumann, profesor na King’s College u Londonu kaže da su krucijalni u širenju propagande bili online glasovi.

Jedan od australskih muslimana, osumnjičen za posredovanje u prebacivanju zainteresiranih u Islamsku državu rekao je novinaru kako je osjećao veliku sreću kada je Baghdadi proglasio kalifat 29. srpnja i magnetičnu privlačnost koju je tamošnje područje prema njemu počelo 'isijavati'. 'Kada sam čuo vijest, bio sam u hotelskoj sobi i bio sam očaran. Pomislio sam: Zašto se ja nalazim u ovoj prokletoj sobi?', ispričao je. Kalifat, kaže on, nije samo politički entitet, već i spas.

3. Apokalipsa

Svi muslimani priznaju da je Bog jedini koji zna budućnost. Ali, slažu se i da im je dao da zavire u nju, kroz Kuran i kroz ono što je rekao Prorok. Islamska država razlikuje se od svih drugih džihadističkih pokreta po tome što vjeruje da je ona sama upisana u Božji scenarij kao središnji lik.

Za istinske vjernike one koji priželjkuju epsku bitku između dobra i zla, vizije apokaliptičnog krvoprolića ispunjavaju duboku psihološku potrebu.

Musa Cerantonio, koji je proučavao apokalipsu u kojoj bi trebala prestati postojati Islamska država, kaže da bi na kraju ostalo samo 12 legitimnih kalifa, a Baghdadi je osmi. Vojske Rima će ih susresti u sjevernoj Siriji, a finalna borba odigrat će se u Jeruzalemu. U pobjedi bi kalifima trebao pomoći Isus koji će se spustiti na Zemlju.

4. Borba

Islamska država ima obvezu terorizirati neprijatelje - to je sveta naredba kako bi se neprijatelji uplašili. Strah koji se u neprijatelja utjeruju obezglavljivanjem, razapinjanjem i porobljavanjem žene i djece dovodi to pobjede izbjegavanjem produženog konflikta.

Pripadnici Islamske države prihvaćaju smo rijetko dogovor o miru i to na veoma ograničeno razdoblje. Ne prihvaćaju postojanje granica, a džihad se mora provoditi barem jednom godišnje.

Kalifat ne može prihvatiti podzemne pokrete, jer moraju vladati nekim teritorijem.

Abu Baraa, koji održava YouTube kanal o islamskom pravu, kaže da kalif Baghdadi ne može pregovarati ili dopustiti granice te stalno mora ratovati ili će se udaljiti od islama.

Egipat pozvao svijet na 'odlučnu intervenciju' u Libiji

5. Odvraćanje

Ne, muslimani ne mogu muslimanima govoriti kako da ispravno prakticiraju svoju religiju, ali oni mogu. Ideološki alati mogli bi uvjeriti potencijalne obraćenike da je poruka skupine pogrešna, a vojni alati bi mogli ograničiti njihove horor aktivnosti. Rat bi mogao biti dug, čak i ako ne bude trajao dao kraja vremena. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene