Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Abu Bakr al-Baghdadi, koji navodno stoji iza poruke, nije viđen mjesecima, a u posljednjoj objavljenoj poruci pozvao je sve muslimane da uzmu oružje u ruke.


Islamska država u četvrtak je objavila audio poruku, navodno od svog lidera Abu Bakr al-Baghdadija koji nije viđen mjesecima. 35 minuta duga poruka objavljena je na web stranicama militanata, a glas koji zvuči kao al-Baghdadijev potiče sve muslimane da uzmu oružje i bore se u ime samoproglašenog kalifata.

Vezani članci Slika nije dostupna ''60.000 vojnika može biti nedovoljno. Vukovar je najbolji primjer tome'' Slika nije dostupna On je najopasniji terorist na svijetu, vjeruje se da je najbogatiji čovjek u Iraku

Govornik se osvrnuo na zračnu kampanju protiv šijitskih pobunjenika u Jemenu koja je započela 26. ožujka, a oštro je kritizirao i saudijsku kraljevsku obitelj.

'Islam nikad nije bio religija mira. Islam je religija borbe', rekao je i poručio muslimanima da svugdje idu u rat jer je to 'dužnost svakog muslimana'.

Islamska država doživjela ozbiljan udarac - Svijet se pita je li to početak njezina kraja

Trenutno nije moguće provjeriti je li glas uistinu al-Baghdadijev.

A čini se da je poruka snimljena nedavno jer se govornik osvrnuo i na tisuće ljudi koje su pobjegle iz Ramadija prošli mjesec. Pohvalio je borce koji su se pridružili skupini u Egiptu, Libiji, Jemenu, Alžiru i Tunisu.

Posljednja poruka koju se prije ove povezivalo s al-Baghdadijem objavljena je u studenom, nakon što su irački dužnosnici objavili da je ranjen u zračnom napadu na irački grad blizu sirijske granice.

Tinejdžerice pobjegle muževima džihadistima, ISIS bjesomučno traga za njima

Mediji su pisali kako je teško ranjen. Audio zapis nije bio popraćen fotografijama ili videozapisom.

Inače, on se u javnosti pojavio samo jednom. Objavljena je snimka njegove propovijedi u Mosulu u srpnju prošle godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook