Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebat će godine da ga se uništi

Islamistički terorizam tek počinje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistički terorizam tek počinje, smatra španjolski tužitelj Javier Zaragoza, stručnjak za džihadizam, koji najviše strahuje od spajanja Al Kaide i Islamske države.

"Džihadistički terorizam tek počinje. To je fenomen u punoj ekspanziji i trebat će nesumnjivo godine da se taj trend preokrene", rekao je Zaragoza u razgovoru za agenciju France presse. Zaragoza (59) je bio zadužen za kazneni progon počinitelja terorističkih napada 11. ožujka 2004. u Madridu u kojem je poginula 191 osoba.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić Tužno i emotivno Ivica Puljić o 20. obljetnici napada na New York: ''I danas se sjećam mirisa sprženih tijela i ruševina, pepela i grozne tišine" BiH: Uhićen zbog terorizma - 4 tražen u svijetu Na granici s Hrvatskom uhićen muškarac povezan s terorizmom

To proizlazi iz jačanja Islamske države, rekao je Zaragoza, glavni tužitelj Nacionalnog suda (Audiencia Nacional), zaduženog za terorizam.

Za sada, Islamska država i Al Kaida, nastala 1990-ih, "idu različitim putevima, ali oni mogu biti i komplementarni. Strahujem jako da će se prije ili poslije Islamska država i Al Kaida udružiti", rekao je tužitelj zadužen za islamistički terorizam u Španjolskoj, u čijim je zatvorima zatočeno oko 60 osumnjičenih džihadista.

"Strategija Al Kaide temeljila se na izvozu džihada u inozemstvo radi počinjenja napada. Putem ćelija, vukova samotnjaka. Pojavila se nova strategija, srednjoročno i dugoročno još opasnija, ona Islamske države."

Islamska država, koju je utemeljila jedna bivša frakcija Al Kaide u Iraku, zauzela je značajan teritorij u Iraku i Siriji i ima između 40 i 50 tisuća boraca, kao i vlastitu vladajuću strukturu, ističe. Financiranje se također jako razvilo od početaka Al Kaide.

'Iza Islamske države stoje CIA i Mossad'

Njezini vlastiti resursi, ekonomski i energetski, mogli bi još narasti ako proširi svoj teritorij izvan Iraka i Sirije, ponajprije u Libiji, velikom proizvođaču nafte. "Ako jednoga dana ta država padne u ruke te terorističke organizacije, ona bi se mogla financirati bez problema", smatra.

"Treba spriječiti da Islamska država napreduje i osniva terorističke države sa svim sredstvima bivših državnih struktura, što bi još više potvrdilo moju teoriju" o pojavi dugoročnog problema, rekao je.

Španjolske vlasti procjenjuju da se islamistima u borbi pridružilo stotinjak radikala iz Španjolske. Tridesetak ih je još navodno ondje, tridesetak je poginulo, a manje od dvadeset se vratilo i svi su u zatvoru, kazao je Zaragoza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene