Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islamistički terorizam tek počinje, smatra španjolski tužitelj Javier Zaragoza, stručnjak za džihadizam, koji najviše strahuje od spajanja Al Kaide i Islamske države.


"Džihadistički terorizam tek počinje. To je fenomen u punoj ekspanziji i trebat će nesumnjivo godine da se taj trend preokrene", rekao je Zaragoza u razgovoru za agenciju France presse. Zaragoza (59) je bio zadužen za kazneni progon počinitelja terorističkih napada 11. ožujka 2004. u Madridu u kojem je poginula 191 osoba.

Vezani članci Slika nije dostupna OKRUTNI SU I BORE SE ZA PREVLAST 'Počeo je put bez povratka' Slika nije dostupna IZLAZE DETALJI MASAKRA NA PLAŽI, OBJAVLJENA JE FOTOGRAFIJA NAPADAČA 'Smijao se i šalio dok je birao koga će ubiti'

To proizlazi iz jačanja Islamske države, rekao je Zaragoza, glavni tužitelj Nacionalnog suda (Audiencia Nacional), zaduženog za terorizam.

Za sada, Islamska država i Al Kaida, nastala 1990-ih, "idu različitim putevima, ali oni mogu biti i komplementarni. Strahujem jako da će se prije ili poslije Islamska država i Al Kaida udružiti", rekao je tužitelj zadužen za islamistički terorizam u Španjolskoj, u čijim je zatvorima zatočeno oko 60 osumnjičenih džihadista.

"Strategija Al Kaide temeljila se na izvozu džihada u inozemstvo radi počinjenja napada. Putem ćelija, vukova samotnjaka. Pojavila se nova strategija, srednjoročno i dugoročno još opasnija, ona Islamske države."

Islamska država, koju je utemeljila jedna bivša frakcija Al Kaide u Iraku, zauzela je značajan teritorij u Iraku i Siriji i ima između 40 i 50 tisuća boraca, kao i vlastitu vladajuću strukturu, ističe. Financiranje se također jako razvilo od početaka Al Kaide.

'Iza Islamske države stoje CIA i Mossad'

Njezini vlastiti resursi, ekonomski i energetski, mogli bi još narasti ako proširi svoj teritorij izvan Iraka i Sirije, ponajprije u Libiji, velikom proizvođaču nafte. "Ako jednoga dana ta država padne u ruke te terorističke organizacije, ona bi se mogla financirati bez problema", smatra.

"Treba spriječiti da Islamska država napreduje i osniva terorističke države sa svim sredstvima bivših državnih struktura, što bi još više potvrdilo moju teoriju" o pojavi dugoročnog problema, rekao je.

Španjolske vlasti procjenjuju da se islamistima u borbi pridružilo stotinjak radikala iz Španjolske. Tridesetak ih je još navodno ondje, tridesetak je poginulo, a manje od dvadeset se vratilo i svi su u zatvoru, kazao je Zaragoza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook