Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Islamabad o međunarodnoj istrazi ubojstva Benazir Bhutto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova pakistanska vlada pokrenula je ideju međunarodne istrage ubojstva bivše premijerke Benazir Bhutto i uskoro bi mogla predati službeni zahtjev UN-u, rekla je u jedna glasnogovornica.

Nedavno izabran premijer Pakistana Yusuf Raza Gilani je o tom razgovarao u srijedu s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, rekla je glasnogovornica Michele Montas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši vođa vojne hunte Sud Mušarafu dopustio plaćanje jamčevine, on napušta Pakistan? Slika nije dostupna Magnituda 5.7 U snažnom potresu u Afganistanu četvero poginulih, deseci ranjenih

"Razgovarali su o istrazi, premijer je postavio to pitanje", rekla je. Gilani i izrazio želju ubrzane međunarodne istrage", precizirala je.
UN ne može preuzeti incijativu o tom pitanju bez pismenog zahtjeva pakistanske vlade. Montas je rekla da do srijede u New York nije stigao formalan zahtjev. 

U slučaju takvog zahtjeva, odluku o odobravanju međunarodne istrage ne bi donio Ban već Vijeće sigurnosti.

Benazir Bhutto, bivša premijerka Pakistana i glavna predstavnica oporbe, ubijena je 27. prosinca u samoubilačkom atentatu u Rawalpindiju, predgrađu Islamabada.

Više pakistanskih dužnosnika, među kojima suprug Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, odmah su tražili istragu UN-a poput one koja se trenutačno vodi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafica Haririja u Bejrutu 2005.

Ali tu ideju tada nije podržala vlada predsjednika Perveza Musharrafa, koji je jedini mogao podastrijeti službeni zahtjev New Yorku.

Zatim je Musharrafova vlada teško poražena na parlamentarnim izborima 18. veljače, a parlament je za premijera izabrao Gilanija, člana Stranke pakistanskog naroda (PPP).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene