Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brat imao autizam

Iskreno priznanje jedne majke: 'Zašto sam nekada bila protiv cijepljenja djece'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna je Amerikanka godinama bila protiv cijepljenja jer je vjerovala da je upravo zbog toga njezin brat dobio autizam. Tek kad je postala majka promijenila je mišljenje.

U trenutku kada sve više roditelja počinje odbijati cijepiti djecu, jedna je majka u intimnoj ispovijesti ispričala svoju stranu priče. Kashana Cauley odrasla je s bratom kojem je 1992 godine dijagnosticiran autizam. U priči za The Atlantic opisala je kako se život njezine obitelji tada u potpunosti promijenio. Roditelji su išli od doktora do doktora, s jedne terapije na drugu. Svako malo su vjerovali da su pronašli najbolju metodu ili 'novi najbolji lijek' no sve bi se na kraju pokazalo kao besmislica. Komunicirali su i povezali se s drugim roditeljima čija djeca imaju isti problem. Cijela se ta zajednica krajem 90.-ih usprotivila metodi cijepljenja.

Diskreditirana teorija o povezanosti cjepiva i autizma

Pročitajte i ovo Ilustracija brojke u Hrvatskoj Zašto ne cijepimo djecu protiv raka? "Mladi su educirani, ali roditelji nisu dovoljno osviješteni" Slika nije dostupna BORBA PROTIV KORONAVIRUSA U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe

Na takvu odluku najviše je djelovalo 'otkriće' Andrewa Wakefielda koji je 1998. ustvrdio da je pronašao vezu između cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka i rubeole - i autizma. 'Iako je ta njegova tvrdnja od strane liječnika diskreditirana, u nekim krugovima ljudi su joj i dalje davali na važnosti. Moja je obitelj tada bila oduševljena njegovim 'otkrićem'. Naime, ako je cjepivo bilo uzrokom bratovog autizma, mogli smo to u budućnosti izbjeći. Tada sam razmišljala kako želim imati djecu u budućnosti i bila sam oduševljena mišlju kako - ako ne cijepim djecu onda ona neće dobiti autizam. Wakefield je razmatrao samo cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ali meni su sva cjepiva postala sumnjiva. Ako je jedno cjepivo opasno, tko kaže da nisu sva?', prepričava svoja tadašnja razmišljanja Kashana.

VIDEO 'Ako ne cijepite svoje dijete, nemojte me moliti da vas ne osuđujem'

Spomenuti liječnik Andrew Wakefield je 2010. izgubio liječničku dozvolu kada je nadležno britansko vijeće utvrdilo da je njegova studija bila nepoštena i da je pogrešno liječio djecu s poteškoćama u razvoju. 'Umjesto da nakon te činjenice odbacim cijepljenje kao uzrok autizma osjećala sam se izdano. I nisam mogla prihvatiti istinu jer se ni nakon toliko godina ne zna se što točno uzrokuje autizam. I zapravo nisam mogla ništa napraviti da izbjegnem da ga možda moje dijete ima. Stoga sam odlučila da za svaki slučaj neću cijepiti svoju djecu', priznaje Kashana.

Ipak cijepila djecu i sebe

Kashana se kasnije udala za muškarca koji je bio za cijepljenje, no razumio je njezin strah. 'Koliko god puta me pokušavao razuvjeriti pokazivajući mi najnovija istraživanja koja potvrđuju da cjepljenje nije povezano s autizmom ja sam se svejedno držala svojega', kaže Kashana.

2013. je zatrudnjela, a liječnica koja joj je pratila trudnoću joj je preporučila da se cijepi protiv hripavca, infekcije dišnog sustava. Podsjetila me na slučaj iz 2010. kada je u Kaliforniji zbog hripavca, bolesti za koju postoji cijepivo, umrlo 10 beba. 'Nakon dosta razmišljanja počela sam preispitivati svoju teoriju protiv cijepljenja', kaže ona.

Kaisha je svoja razmišljanja, strahove i sve oko autizma mlađeg brata ispričala svojoj liječnici. 'Ona je bila tako strpljiva, smirena dok mi je sve objašnjavala. S velikom uvjerljivošću i brojnim argumentima mi je naglašavala da ne postoji povezanost između cijepljenja i autizma. I da trebam primiti cijepivo protiv hripavca. I da trebam cijepiti djecu nakon rođenja', priznala je Kaisha koja je nakon dosta promišljanja ipak poslušala svoju liječnicu.

WHO poziva europske zemlje na cijepljenje protiv ospica

'Imam 16-mjesečnog sina koji je primio sva cjepiva i apsolutno je zdravo dijete. Zbog svega se ne moram brinuti ni zbog nedavne epidemije ospica u Kaliforniji. Naravno, kao roditelj uvijek se dobro informiram i raspitam da bi na kraju donijela najbolju moguću odluku za svoje dijete. Nažalost, ne mogu ga zaštititi od odluka koje koje se temelje na lažnim, netočnim i opasnim informacijama. Sramim se što sam se 15 godina uvjeravala da postoji povezanost između cjepiva i autizma', iskrena je Kaisha.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene