Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema izgleda da preživi

Irski sud dopustio skidanje klinički mrtve trudnice s aparata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog toga što ni fetus nema izgleda da preživi, irski vrhovni sud dopustio je u petak da se s aparata skine trudnica kojoj je početkom mjeseca proglašena moždana smrt, a očekuju se prosvjedi protivnika pobačaja.

Iako nije vjerojatno da će ovako neoubičajen slučaj postati sudski presedan, rasprava o zabrani abortusa u toj pretežno katoličkoj zemlji obnovljena je.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Baby boom u Zagorju, ilustracija 18 beba u tjedan dana Baby boom u Zagorju: "Bila je plodna godina, malo smo se svi potrudili"

Trudnici čije ime nije objavljeno, a koja je razbila glavu u teškom padu, proglašena je klinička smrt 3. prosinca. Liječnici su tada odbili isključiti je s aparata iako je obitelj to tražila, jer se boje da bi mogli odgovarati za nemar ili čak za ubojstvo nerođenog fetusa.

Vrhovni je sud u petak odlučio da taj slučaj otvara pitanja "od važnosti za javnost", ali da 18-tjedni fetus neće preživjeti pa je beskorisno držati ga na aparatima.

Ima li čovjek pravo sam odlučivati o svojem životu/smrti?

"Iako nerođeno dijete još ne pati, čeka ga stanje koje nema realne izglede preživjeti. Pred njim su samo patnja i smrt", kaže se u presudi i dodaje da sud u nekom budućem slučaju može i drukčije odlučiti bude li fetus imao izgleda da preživi.

Prava nerođenog djeteta moraju "prevagnuti nad osjećajem gubitka i poštovanja prema majci koja više nije živa", dodaje sud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene