Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan stabilizacije

Irska nacionalizira pet najvećih banaka u zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irska vlada će s milijardama eura pomoći nacionaliziranoj banci Anglo irish Bank, dokapitalizirati još dvije, a dvije će naknadno nacionalizirati.

Irski ministar financija Brian Lenihan u utorak je iznio plan stabilizacije irskog bankarskog sustava, kojim će država pomoći nacionaliziranoj banci Anglo Irish Bank s 8,3 milijarde eura, dokapitalizirati banke AIB i BofI te nacionalizirati još dvije banke. 'Pošto stabiliziramo javne financije, moramo početi s konačnom fazom stabilizacije našeg bankarskog sustava', rekao je ministar pred članovima parlamenta. Lenihan je kazao kako je, potpuna ili djelomična nacionalizacija pet najvećih banaka u zemlji najbezbolnije rješenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na blogu Todorić ima novu objavu, obratio se Plenkoviću: ''Točno je da je Vaša Vlada nacionalizirala privatnu tvrtku'' Slika nije dostupna DANAS ODLUKA VLADE Zeleno svjetlo dokapitalizaciji: Tko postaje novi vlasnik Đure Đakovića?

Država će u Anglo Irish Bank injektirati 8,3 milijarde eura dodatnog kapitala. Tu je banku država nacionalizirala početkom 2009. Također se planira dokapitalizacija bankarskih grupa Allied Irish Banks (AIB) i Bank of Ireland (BofI), nakon što je država svakoj već pomogla sa 3,5 milijarda eura. Vlada će dokapitalizirati još dvije banke Irish Nationwide i EBS što će rezultirati njihovom nacionalizacijom. Ministar je istaknuo kako će o donesenim odlukama biti obaviještena Europska komisija, čija je zadaća pratiti da se spomenutim odlukama poštuju pravila o pomoći koju omogućuju države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene