Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Neobičan način dokapitalizacije''

Lovrinović: Postoji grupa Borg koja želi preuzeti i Petrokemiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik stranke Ivan Lovrinović u srijedu je na konferenciji za novinare ustvrdio da je Vlada odlučila na neobičan način dokapitalizirati Petrokemiju s 450 milijuna kuna jer su interesne skupine pritisnule premijera Andreja Plenkovića da preko noći riješi problem kako bi šutjeli na nedavnom Općem saboru HDZ-a.

Po njemu, riječ je o poznatom scenariju iz pretvorbe i privatizacije kako bi se kompanija koja je 80 posto u državnom vlasništvu obezvrijedila i jeftino prodala. Lovrinović smatra da i u slučaju kutinske Petrokemije postoji grupa Borg koja nastoji u konačnici postići vlasničku strukturu u kojoj bi INA i PPD imali više od 50 posto.

Pročitajte i ovo Petrokemija "Nastavak afere HEP" Oglasio se PPD: "Grmoja iznosi neistine, Petrokemija nije platila penale za nepreuzeti plin" Petrokemija, ilustracija - 1 Dobre vijesti Petrokemija nakon 15 mjeseci ponovno radi: "Raduje nas ponovni početak proizvodnje"

Lovrinović je ustvrdio da je Petrokemija, koja je prošla već nekoliko dokapitalizacija, zadužena 820 milijuna kuna, od čega na kratkoročne kredite otpada 515 milijuna kuna, što znači da kompanija više nije u stanju vraćati dugove i prijeti joj stečaj. Lovrinović je istaknuo da je Petrokemija školski primjer iscrpljivanja kompanije uslijed politike fiksnog deviznog tečaja koji se vodi 24 godine, što je pogubno za kompaniju koja 70 posto proizvodnje izvozi, zajedno uz previsoke kamatne stope.

Upozorio je da je glavni uzrok gubitaka Petrokemije to što je nabavna cijena prirodnog plina znatno viša nego kod konkurencije te da nijedna dokapitalizacija ni restrukturiranje Petrokemije neće uspjeti dok se nabavna cijena plina značajno ne spusti, ispod razine koju ima konkurencija.

Svim dosadašnjim dokapitalizacijama cilj je bilo očuvanje radnih mjesta, no broj radnika u nekoliko godina smanjen je za 400, što pokazuje da dokapitalizacije nisu uspjele i da je proračunski novac bacan, ocjenjuje Lovrinović. Cijena dionice Petrokemije 2. siječnja 2008. godine iznosila je 310 kuna, a danas je 14 kuna, a mirovinski fondovi su na dokapitalizaciji izgubili 510 milijuna kuna.

Vlada je nedavnom odlukom ovlastila ministra gospodarstva da kupi tražbine od banaka u iznosu od 450 milijuna kuna, a Plenković je ustvrdio da je ta odluka važna za dokapitalizaciju koja će uslijediti i omogućiti dugoročno kvalitetno poslovanje i restrukturiranje Petrokemije, kazao je Lovrinović, podsjetivši da je to rekao i prošle godine kada je Vlada odobrila 300 milijuna kuna.

Smatra da je riječ o poznatom scenariju iz pretvorbe i privatizacije po kojem se kompaniji nagomilaju gubici, a onda ona postaje lak plijen za one koji su je iscrpili previsokim cijenama. Zapitao je je li Petrokemija i dalje strateška firma za hrvatsko gospodarstvo te istaknuo da je ova Vlada u beskoncepsijskom stanju, nema viziju, a kamoli da zna riješiti probleme.

"Očito je da i ovdje imamo skupinu Borg, čiji je plan da investitori donesu oko 450 milijuna kuna, od čega će INA i PPD osigurati oko 300 milijuna, JANAF i HEP pridodali bi još 100 milijuna, a 50 milijuna mirovinski fondovi", naglasio je Lovrinović.

S obzirom na dugovanja Petrokemije prema INA-i i PPD-u u konačnici se želi postići da u vlasničkoj strukturi imaju preko 50 posto, a da se udio države svede na oko 25 posto, čime bi kompanije prestala biti strateška. To smo vidjeli na primjeru INA-e, slično će se dogoditi i u Petrokemiji i time bi bitno ojačao mađarsko-ruski utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, zaključio je Lovrinović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene