Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iranski izbori: 4.500 kandidata prihvaćeno, 2.200 odbijeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iransko Vijeće čuvara ustava, zaduženo za nadzor izbora, prihvatilo je kandidature 4.500 osoba i odbilo 2.200 za parlamentarne izbore u ožujku, rekao je danas glasnogovornik Vijeća Abbas-Ali Kadkhodaie.

"Od 7.597 upisanih, Vijeće je prihvatilo nešto više od 4.500 kandidata", rekao je Kadkhodaie.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

"Vijeće nije prihvatilo kandidature 2.200 osoba", dodao je.

Odbijeni kandidati mogu do ponedjeljka uložiti žalbu Vijeću čuvara, ali postoji malo izgleda da će biti promjena na definitivnom popisu.

Tih 4.500 kandidata će se boriti za 290 mjesta u parlamentu.

Reformističke i umjerene stranke su ukazale na masovno odbijanje njihovih kandidata. Posljednjih dana Vijeće čuvara je rehabilitiralo više od 1.000 odbijenih kandidata, među kojima nekoliko desetaka reformista, ali Vijeće nije omogućilo njihovu nazočnost u svim okruzima.

Bivši predsjednik Akabar Hashemi Rafsandjani je tražio od Vijeća povrat diskvalificiranih umjerenih kandidata, a bivši reformistički predsjednik Mohamed Hatami je izjavio da su diskvalifikacije "katastrofa".

Reformistički čelnici su se nadali da će od konzervativaca preuzeti parlament, ali sada je jasno da je sve unaprijed određeno, smatraju iranski reformistički političari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene