Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iransko Vijeće čuvara ustava, zaduženo za nadzor izbora, prihvatilo je kandidature 4.500 osoba i odbilo 2.200 za parlamentarne izbore u ožujku, rekao je danas glasnogovornik Vijeća Abbas-Ali Kadkhodaie.


"Od 7.597 upisanih, Vijeće je prihvatilo nešto više od 4.500 kandidata", rekao je Kadkhodaie.

Vezani članci Potres u Iranu Dva snažna potresa pogodila južni Iran, jedna osoba poginula Iranska vojska SAD prijeti vojnom silom: ''Nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati''

"Vijeće nije prihvatilo kandidature 2.200 osoba", dodao je.

Odbijeni kandidati mogu do ponedjeljka uložiti žalbu Vijeću čuvara, ali postoji malo izgleda da će biti promjena na definitivnom popisu.

Tih 4.500 kandidata će se boriti za 290 mjesta u parlamentu.

Reformističke i umjerene stranke su ukazale na masovno odbijanje njihovih kandidata. Posljednjih dana Vijeće čuvara je rehabilitiralo više od 1.000 odbijenih kandidata, među kojima nekoliko desetaka reformista, ali Vijeće nije omogućilo njihovu nazočnost u svim okruzima.

Bivši predsjednik Akabar Hashemi Rafsandjani je tražio od Vijeća povrat diskvalificiranih umjerenih kandidata, a bivši reformistički predsjednik Mohamed Hatami je izjavio da su diskvalifikacije "katastrofa".

Reformistički čelnici su se nadali da će od konzervativaca preuzeti parlament, ali sada je jasno da je sve unaprijed određeno, smatraju iranski reformistički političari.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju