Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjivo dobrog stanja

Iranska TV prikazala snimke američke bespilotne letjelice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska državna televizija je emitirala snimke američke 'nevidljive' bespilotne letjelice RQ-170 Sentinel, koja se prošloga tjedna srušila na istoku Irana, pobjedonosno postavljene na postolje okićeno imitacijama američkih zastava s protuameričkim natpisima.

'Vojni stručnjaci su itekako svjesni dragocjenih tehnoloških informacija koje idu uz tu bespilotnu letjelicu', rekao je general Amir Ali Hadžizadeh, zapovjednik zračnih snaga islamske Revolucionarne garde, prema poluslužbenoj iranskoj novinskoj agenciji Fars.

Emitirana na službenoj televiziji Press TV, video snimka pokazuje američku bespilotnu letjelicu iz različitih kutova, uz objašnjenje da je letjela nad istočnim gradom Kashmarom kada se srušila, prenosi CNN.

'Nedavno su naši obavještajni podaci i precizan elektronski nadzor otkrili zrakoplov koji je bio namijenjen infiltriranju u zračni prostor naše zemlje u misiji špijuniranja', rekao je Hadžizadeh, dodajući da su iranske oružane snage oborile letjelicu uz najmanju štetu.

On je rekao da je letjelica RQ-170 Sentinel ima raspon krila 'oko 26 metara, širinu od 4,5 metara i visinu 1,84 metara', te da je opremljena s 'vrlo naprednim sustavima za nadzor, prikupljanje podataka, elektronske komunikacije i s radarskim sustavima'.

Hadžizadeh je kazao da su u letjelici korištene tehnologije koje se nalaze u najsloženijim zrakoplovima B-2 i F-35, te da je vođena preko 'satelitskih veza i terenskih stanica u Afganistanu i SAD-u'.

'Što se tiče njene platforme i premaza, ta vrsta zrakoplova je dizajnirana da izbjegne radare i sa stajališta tehnologije je među najnovijim vrstama naprednih zrakoplova koji se koriste u SAD-u', rekao je iranski general.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Stručnjaci iznenađeni njenim dobrim stanjem

Autentičnost video snimke još nije nezavisno potvrđena, ali naizgled dobro stanje letjelice govori o tome da se RQ-170 spustio na zemlju samostalno ili uz navođenje, i da nije srušen nekim protuzračnim projektilom.

Komentator na Press TV je izrazio iznenađenje da je letjelica zarobljena u tako dobrom stanju, dok su američki dužnosnici tvrdili da se srušila kada je došlo do mehaničkog kvara i nakon što je nad njom izgubljen nadzor.

John Pike, direktor GlobalSecurity.org, rekao je da njegova početna reakcije na snimke koje mu je poslao CNN bila da to nije ono što bi očekivao vidjeti nakon rušenja. On je iznio nagađanja da bi se moglo raditi o maketi izrađenoj za paradu, ukazujući na tobožnje američke zastave na snimci.

Bill Sweetman, analitičar zrakoplovstva, rekao je kako mu se čini da je to RQ-170 Sentinel i da letjelica izgleda stvarno. Naznačio je mogućnost da se letjelica spustila na zemlju u spirali, kao list, pri čemu bi bila uglavnom neoštećena.

Sweetman je izrazio sumnju da su Iranci provalili u sustav i preuzeli nadzor nad letjelicom, ističući kako je puno vjerojatnije da je srušila sama od sebe, što se zna događati s bespilotnim letjelicama.

CIA i Pentagon odbili su komentirati najnoviji razvoj događaja s najnaprednijom bespilotnom letjelicom koja je dospjela u ruke Iranaca.

Dva američka dužnosnika potvrdila su za CNN u utorak da je letjelica bila u misiji izviđanja CIA-e, u kojima sudjeluje obavještajno i vojno osoblje stacionirano u Afganistanu.

Novinska agencija Fars je objavila da je iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo švicarskog veleposlanika u Iranu, koji je primio službeni protest zbog američke špijunske akcije, za koju je Teheran ocijenio da je "protivna međunarodnom pravu te miru i sigurnosti u regiji". Švicarska predstavlja američke interese u Iranu, koji nema diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene