Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijuniranje kažnjeno

Iran srušio američku bespilotnu letjelicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska vojska oborila američku izvidničku bespilotnu letjelicu na istoku zemlje.

'Iranska vojska oborila je američku bespilotnu letjelicu RQ-170 koja je povrijedila zračni prostor u istočnom Iranu', izvijestila je iranska televizija na arapskom jeziku Al Alam, citirajući neimenovane vojne izvore. Dodaju i da je letjelicu, koja je oborena s malo oštećenja, zaplijenila iranska oružana snaga.

RQ-170 Sentinel je bespilotna letjelica (UAV) koju je razvila tvrtka Lockheed Martin, a u uporabi Ratnog zrakoplovstzva SAD je od 2007. Razmještena je u Afganistanu, gdje je jedna snimljena na aerodromu u Kandaharu 2007. U vojnoj publicistici postoje nagađanja da se letjelica koristi za špijuniranje nuklearnih programa Pakistana, Irana i Sjeverne Koreje, te da bi dugoročno trebala zamijeniti špijunski zrakoplov U-2.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini

>> Iran: Uzaludne su vam sankcije

RQ-170 Sentinel, koji ne nosi oružje, dizajniran je kao letjelica nevidljive, 'stealth', tehnologije s delta krilima i bez repa. Objavljeno je vrlo malo podataka o njegovim karakteristikama, a procjenjuje se da mu je raspon krila od 20 do 27 metara, visina do 2 metra, te da može letjeti na visini do 15 kilometara. (Hina/Reuters)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene