Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj iskorijeniti tragove 'zapada'

Iran uveo dress code za građane, 70.000 policajaca provjerava jesu li 'dolični'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranke i Iranci dobili su novi dress code. Ovog ljeta vlasti su odlučile postrožiti dosadašnja pravila odijevanja, pa su donijeli plan moralne sigurnosti u kojem stoji što se smije odijevati te kakve frizure i nakit nositi. Da bi se tragovi zapadnjačke kulture što bolje iskorijenili, na ulicama brinu tisuće policajaca.

Previše otkrivena lica, haljine do koljena, pripijena odjeća -postale su kažnjive stvari u Iranu. Iranske vlasti donijele su novi, stroži plan moralne sigurnosti koji propisuje dress code. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

'Mislim da ovaj plan može imati privremeni pozitivan ishod, ali na kraju, to je posve individualna odluka o nošenju vela i o načinu na koji ćemo se odjevati', kazala je jedna Iranka.

Uvođenjem strožih pravila odijevanja u Iranu se želi 'izbrisati sav neislamski utjecaj' koji se proširio na sveučilištima i kulturnim institucijama. Dvije trećine parlamenta podupire stroži režim. Kako bi se novi dress code poštovao na ulicama Teherana brine se 70.000 policajaca. Neposlušni će biti uhićeni.

'Mladi moraju imati pravo izbora odjeće za sebe i da odgovara njihovim godinama. Mlad sam i želim ostati pri svojem modnom stilu. Naravno, uvijek postoje ljudi kojima se to neće svidjeti, ali ne vidim zašto bih trebao slušati što oni kažu', kazao je jedan mlađi Iranac.

Ogrlice i narukvice žene smiju pokazivati samo pred muškarcima iz najbliže obitelji. Na meti su i muške frizure - tzv. ježić frizure, irokeze, konjski rep, fudbalerke - nisu dopuštene, baš kao ni tetovaže i nakit za muškarce.

'Imam mnogo klijenata koji ne prate posljednje modne izričaje. Ali imam i one klijente koji žele nositi najnovijiu frizuru. Mislim da ne bi smjeli tako oštro braniti određene frizure i odijevanje jer bi moglo imati obrnuti rezultat', smatra jedan brijač iz Teherana.

Nema službenih izvješća o uhićenima vezanim za kršenje dress coda, ali vlasti su već u akciji zatvaranja trgovina koje, prema njihovoj procjeni, prodaju odjeću koja otkriva previše.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene