Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Motaki Manučer izjavio

'Iran stvorio pogodan teren za razmjenu urana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski ministar vanjskih poslova Motaki Manučer izjavio je kako Iran vidi dobre izglede za zaključenje dogovora sa svjetskim silama o razmjeni svog slabo obogaćenog urana za visoko obogaćeno gorivo koje se može koristiti u reaktoru za proizvodnju medicinskih izotopa.

'Ja osobno vjerujem da smo stvorili pogodan teren za takve razmjene u ne tako dalekoj budućnosti', rekao je Motaki na 46. Konferencije o sigurnosti koja je u Muenchenu počela u petak i trajati će tri dana. No, pritom je kazao da bi količina razmjene trebala ovisiti o Teheranu i njegovim potrebama. O razmjeni urana prvi se put između Irana i šest svjetskih sila raspravljalo lani, a taj posao vidio se kao način kojim bi se osiguralo da Teheran ne nastavi s obogaćivanjem urana do razine koja bi se mogla koristiti za nuklearnu bombu.

Pročitajte i ovo Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

No, Teheran, koji negira bilo kakvu namjeru izrade bombe, još nije pozitivno odgovorio na prijedlog. Motaki je rekao da će o razmjeni urana raspravljati s novim šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiyem Amanom u subotu na marginama konferencije u Muenchenu. 'Mislimo da su sve strane pokazale političku volju da se ostvari ova razmjena', kazao je, ne navodeći o kojom zemljama je riječ.

>> Proizvođači pozvani da ne prodaju uran Iranu

Kazao je da će Iran predati slabo obogaćen uran (3,5 posto), a dobiti visoko obogaćeno gorivo (20 posto) koje će koristiti u reaktoru za proizvodnju medicinskih izotopa u Teheranu. Motaki je rekao kako Iran dopušta mogućnost da će pregovaračkim partnerima trebati više mjeseci za proizvodnju 20-postotnog goriva potrebnog za reaktor u Teheranu. 'Naš zahtjev je da količine trebaju objaviti strane u sporazumu, a količine će biti određena na temelju naših potreba. To je najvažnija točka', rekao je. Uz oprezne početne reakcije, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji s Motakijem dijeli platformu, pozvao je Iran da formalizira svoje prijedloge s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. (Hina9

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene