Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran pristao na pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran smatra da je prihvatljiv paket gospodarskih poticaja koje zapadne zemlje nude Teheranu u zamjenu za njegovo odustajanje od nastavka procesa obogaćivanja urana.

- Sada je sazrijelo vrijeme da Iran i Europa počnu detaljne pregovore o našem nuklearnom programu - izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi.

Pročitajte i ovo Fateh-110 Balistički projekti Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju Slika nije dostupna Za medicinska istraživanja Iran gradi novi, moćniji nuklearni reaktor

Asefi je pozvao najutjecajnije zemlje svijeta, okupljene na summitu G-8 u Sankt Peterburgu,  da kao rješenje sporova s Iranom odaberu pregovore, a ne ekstremna rješenja i prijetnje.

Prošli su tjedan pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka dogovorile da Iran zbog njegova nuklearnog programa prijave Vijeću sigurnosti jer Teheran ni nakon više od mjesec dana nastojanja zapadnih sila nije pokazao spremnost  za prihvaćanje paketa poticaja i ponovnog otvaranja pregovora.

Iran je tada na optužbe odgovorio da posebni odbori u državnim institucijama proučavaju prijedloge Zapada te da će službeno očitovanje o njima dati do kraja kolovoza.

Glasnogovornik Asefi je, pak, danas ponovno izjavio da će prijavljivanje Irana Vijeću značiti onemogućavanje bilo kakvih pregovora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene