Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran nastavlja obogaćivati uran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Iran će u nedjelju početi postavljati 3.000 centrifuga u postrojenju za obogaćivanje urana u Natanzu, što je prva reakcija na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom su mu uvedene sankcije', rekao je glavni iranski pregovarač Ali Laridžani.

'U nedjelju ujutro počet ćemo s instalacijom u postrojenju Natanz', izjavio je Laridžani za iranski list Kahyan.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Slika nije dostupna Iran ne odustaje od obogaćivanja urana

'Kao što smo više puta rekli vršenje pritiska na Iran putem Vijeća sigurnosti učinit će nas još odlučnijim da ostvarimo svoje nuklearne ciljeve', naglasio je Laridžani. 

Laridžani je također optužio Vijeće sigurnosti kako ima dvostruke standarde jer kažnjava Iran dok istodobno na nuklearni arsenal Izraela gleda blagonaklono.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu usvojilo rezoluciju kojom se zabranjuje opskrba Irana osjetljivim nuklearnim materijalima i tehnologijom te zamrzava imovina 10 ključnih tvrtki i 12 pojedinaca povezanih s nuklearnim i balističkim programima.

Iran osuđuje UN-ove sankcije

Iran je osudio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom su mu uvedene sankcije kao 'komad poderanog papira' koji ne može uplašiti Teheran.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da će oni koji podupiru UN-ovu rezoluciju, koju su pripremile Velika Britanija, Francuska i Njemačka i koju je Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo, uskoro zažaliti zbog svog 'površnog djela' i najavio kako će Iran u veljači proslaviti svoja nuklearna dostignuća.

'To je komad poderanog papira kojim žele preplašiti Irance. U
interesu je Zapada da živi s nuklearno sposobnim Iranom', rekao je iranski predsjednik.

'Odustanite od ovog muppet showa. Vi ne možete nama slati tajne poruke prijateljstva i istodobno pokazivati zube i pandže. Prekinute ovu dvostruku igru', poručio je Ahmadinedžad u
govoru u bivšem američkom veleposlanstvu u Teheranu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohamad Ali Hoseini rekao je da Teheran, nakon usvajanja rezolucije, više ne smatra potrebnim nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na dosadašnjoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene