Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je informirao nuklearnu agenciju Ujedinjenih naroda da će u elektrani u Natanzu modernizirati centrifuge za obogaćivanje urana, vidi se iz dokumenta koji je Reuters nabavio u četvrtak.


Taj bi korak mogao omogućiti Iranu da uran obogaćuje brže nego sad, a Zapad i Izrael još će se više pitati koji su pravi ciljevi iranskoga nuklearnog programa. Iako Iran uporno tvrdi da je svrha isključivo mirnodopska, Zapad sumnja da je to paravan za razvoj nuklearnog oružja.

Novi potez službenog Teherana ponovno će otežati diplomatsko rješavanje spora jer će pokazati koliko se Iran ne obazire na međunarodni zahtjev, sadržan u nizu rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, da prestane obogaćivati uran.

Diplomat koji je htio ostati anoniman rekao je da je Iran o tome planu informirao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču, u pismu od 23. siječnja. U pismu se kaže da će Iran nove centrifuge, model IR2m, upotrijebiti u pogonu u Natanzu gdje se uran obogaćuje na fisilnu koncentraciju do pet posto, kaže se u dopisu IAEA zemljama članicama.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran odbija slati obogaćeni uranij u inozemstvo Slika nije dostupna Iran u Beču pregovara o obogaćivanju urana u inozemstvu

>> Eksplozija u iranskom nuklearnom postrojenju pod zemljom zarobila 240 osoba?

'Tajništvo Agencije primilo je pismo Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) od 23. siječnja, u kojem Agenciju informiraju da će centrifuge tipa IR2m biti upotrjebljene u (...) pogonu za obogaćivanje uran u Natanzu', kaže se u dopisu.

Iran tvrdi da uran obogaćuje za planiranu mrežu nuklearnih elektrana, ali Zapad strahuje da se taj materijal, obogati li se na više od 90 posto, može iskoristiti za proizvodnju oružja. Obogaćivanjem urana povećava se koncentracija radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook