Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za medicinska istraživanja

Iran gradi novi, moćniji nuklearni reaktor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran će uskoro izgraditi novi reaktor za medicinska nuklearna istraživanja, moćniji od onog kojim trenutno raspolaže u Teheranu, izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

'Upravo pripremamo izgradnju moćnijeg reaktora od onog u Teheranu za proizvodnju radioizotopa, a taj će reaktor krenuti uskoro s radom', izjavio je Salehi, kako prenosi državna televizija.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Šef iranske organizacije za atomsku energiju nije iznio pojedinosti o tome kako napreduje projekt, kakva je snaga novog reaktora niti gdje će se izgraditi.

Iran trenutno raspolaže reaktorom za nuklearno istraživanje od 5 megavata, proizvedenim prije islamske revolucije u Teheranu.

Iransko obogaćivanje uranija do 20 posto, službeno namijenjeno proizvodnji goriva za taj reaktor, izazvalo je novu krizu s međunarodnom zajednicom koja sumnjiči Teheran da se nastoji opskrbiti nuklearnim oružjem.

>> 'Valjda Iran sluša glas međunarodne zajednice'

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je prošlog tjedna novu rezoluciju i nove sankcije Teheranu, a iranski je parlament danas pozvao vladu da nastavi s obogaćivanjem uranija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene