Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važna etapa'

Irak: Konačno izabran predsjednik parlamenta, ali vojna ofenziva je propala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački zastupnici konačno su u utorak izabrali predsjednika parlamenta nakon katastrofalne prve sjednice i dviju odgoda, proizašlih iz dubokih podjela unutar političke klase, prenijela je televizija i objavila da je nakon prebrojavanja glasova izabran umjereni sunitski političar Salim al-Džuburi.

Prvo zasjedanje novog saziva parlamenta, proizašlog iz izbora 30. travnja, 1. srpnja završilo je potpunim neredom. Nekoliko stranih zemalja, UN i veliki ajatolah Ali al-Sistani, najvažniji šijitski vjerski vođa u Iraku, upozorili su na kaos koji će uslijediti ukoliko zastupnici ne uspiju nadići podjele.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Izbor prvog čovjeka parlamenta velik je korak prema konačnom konstituiranju vlasti. Podijeljeni parlament treba se dogovoriti i o predsjedniku zemlje koji će nakon toga imenovati mandatara za sastav nove vlade.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su izbor predsjednika parlamenta, 'prvu etapu' prema osnivanju vlade koja mora uzeti u obzir 'legitimna prava i zabrinutost svih zajednica u ovom razdoblju egzistencijalne prijetnje za Irak'.

I UN-ov izaslanik u Bagdadu Nickolay Mladnov je izrazio zadovoljstvo 'važnom etapom za pokretanje demokratskog procesa'.

Pobili ljude u bordelu i na vratima ostavili poruku: To je sudbina prostitucije

Dužnost predsjednika parlamenta tradicionalno obnaša sunitski Arapin, dok su mjesta predsjednika Republike i premijera rezervirana za kurda i šijitskog Arapina. Džuburi je dobio 194 glasa od ukupno 273, a samo 19 glasova dobio je malo poznati protukandidat.

Zastupnici trebaju izabrati i dva potpredsjednika parlamenta.

Izbor predsjednika parlamenta otvara put osnivanju nove vlade, presudne za suočavanje s džihadističkom ofenzivom. Nova vlada trebala bi izvući zemlju iz najteže krize posljednjih godina u koju je upala nakon ofenzive koju su 9. lipnja počeli sunitski pobunjenici predvođeni džihadistima, osvojivši velike dijelove Iraka.

U isto vrijeme oružane snage su se morale povući iz Tikrita, nakon neuspjeha njihove nove protuofenzive protiv sunitskih pobunjenika koje vode džihadisti Islamske države (IS) u tom gradu na sjeveru zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene