Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je u subotu da je vladinim snagama naredio prekid topničkih napada na naselja koja kontrolira Islamska država kako bi se zaštitili civili.


'Prije dva dana naredio sam prekid bombardiranja svih gradova, čak i ako su u njima sunitski militanti', rekao je al-Abadi u Bagdadu.

Vezani članci Svađa svjetskih velesila zbog podmornice - 2 Velika svađa svjetskih sila - Francuska najavila povlačenje veleposlanika iz SAD-a i Australije: "Ovo je golema pogreška, nož u leđa" Slavoluk pobjede - 4 VIDEO Spektakularno novo ruho: Slavoluk pobjede umotan u tkaninu i konopce

'Ne želimo još nevinih žrtava', dodao je on na konferenciji za novinare.

Haider Al-Ababi, koji je dužnost preuzeo ranije ovoga tjedna najavio je da će nastojati ponovno zadobiti povjerenje sunitskih plemenskih vođa koji za uspon Islamske države optužuju bivšeg premijera Nurija al-Malikija.

Tvrde da je al-Maliki vodio politiku koja je diskriminirala sunitske muslimane.

Irački premijer: Francuska se priključuje zračnim napadima na IS

Francuska će se priključiti američkoj kampanji zračnih napada na Islamsku državu, izjavio je u subotu irački premijer nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

'Francuski predsjednik obećao mi je da će sudjelovati u zračnim napadima na Islamsku državu', rekao je al-Abadi na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hollandeom u Bagdadu, prenosi dpa.

'Međunarodna zajednica mora proširiti svoju odgovornost za zaustavljanje terorizma koji u Irak dolazi iz Sirije', dodao je al-Abadi prema neovisniom iračkom portalu Alsumaria News.

Pismo obitelji zarobljenog humanitarca okrutnim džihadistima

Hollande, koji se susreo i s iračkim predsjednikom Fouadom Massoumom rekao je da se razgovaralo o francuskoj vojnoj i humanitarnoj pomoći Iraku, ali nije objasnio na koji način će Francuska pridonijeti zračnim napadima američkih i iračkih snaga.

Umjesto toga, rekao je da je cilj konferencije koja će se u ponedjeljak održati u Parizu koordinacija vojne pomoći Bagdadu. 'Surađivat ćemo s našim saveznicima. Svjesni smo koliko je prijetnja ozbiljna', rekao je Hollande novinarima, piše Reuters.

Francuska je već obećala da će sudjelovati u vojnoj akciji protiv boraca Islamske države u Iraku u sklopu koalicije koju okuplja Washington, podsjeća britanska novinska agencija.

Hollande će u ponedjeljak biti domaćin razgovora regionalnih i međunarodnih sila o jačoj koordinaciji potpore Iraku u borbi protiv sunitskih militanata koji su zauzeli dijelove sjevera zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook