Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj žrtava sve veći

STRAŠNO! Najgore poplave u zadnjih 120 godina, evo koja su područja najugroženija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S poplavama se bori više mjesta u Hrvatskoj, ali i u susjednoj BiH te Srbiji. Pomoć su poslale i države članice Europske unije.

Četrnaest zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, priskočile su u pomoć Bosni i Hercegovini te Srbiji koje su pogođene teškim poplavama, objavila je u subotu Europska komisija koja koordinira pomoć u opremi, a također šalje i stručnjake za civilnu zaštitu.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj

Povjerenica EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva je kazala da se 14 zemalja odazvalo pozivima za pomoć koje su uputili Sarajevo i Beograd. "Nastavit ćemo pomagati našim susjedima koliko dugo bude potrebno", kazala je Georgieva.

VIDEO Evo što je Novak Đoković napisao na kameru nakon pobjede u Rimu

Helikopteri i čamci za pomoć u evakuaciji te lijekovi i hrana na putu su za BiH gdje je u nevremenu živote dosad izgubilo više od 10 ljudi, priopćila je Komisija. U Sarajevo će biti upućene i crpke za vodu, šatori, generatori i pročišćivači za vodu. Srbija za sada službeno broji tri žrtve teških poplava. Tamo će stručnjaci EU-a, te čamci i crpke stići u nedjelju.

Uz Hrvatsku, pozivima za pomoć odazvale su se i Njemačka, Austrija, Slovenija, Luksemburg, Slovačka, Belgija, Bugarska, Francuska, Češka, Velika Britanija, Estonija, Litva i Latvija.

Bosanska posavina trenutačno najugroženija poplavama

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini i u nedjelju je izrazito teško iako su padaline prestale a razina rijeka se nastavlja smanjivati.

 

Najteže stanje prije podne je bilo je u Bosanskom Šamcu koji je od subote bio gotovo u cijelosti poplavljen. Načelnik općine Savo Minić kazao je kako je dio stanovništva evakuiran a pomoć su pružile i ekipe za spašavanje iz Luksemburga koje su tamo stigle protekle noći.

"Nadamo se da ćemo tijekom dana koliko-toliko normalizirati stanje", kazao je Minić.

Poplavni val koji je potopio Bosanski Šamac kreće se međutim ka Bijeljini gdje su u subotu pod pritiskom vode počeli popuštati nasipi. Lokalne vlasti provode preventivnu evakuaciju stanovništva u ugroženim naseljima. Poplavni val ugrožava i istočni dio područja općine Orašja.

U ostalim dijelovima BiH poduzimaju se mjere na raščišćavanja naplavina mulja i zemlje te raščišćavanja ruševina. Najteže posljedice ostavile su poplave u Maglaju i Doboju.

Zbog odrona i klizišta i dalje je blokiran veliki broj prometnica koje vode ka sjeveru BiH. Na nekoliko mjesta zatrpana je i željeznička pruga koja vodi od Sarajeva prema Doboju.

 

Poplave u Srbiji 

Spasilački timovi Srbije i Rusije nastavili su evakuaciju u beogradskoj prigradskoj općini Obrenovac gdje ima i žrtava, ali je grad dodatno ugrožen jer je voda probila nasip dug stotinjak metara pa postoji velika opasnost da se na tom dijelu osim Kolubare izlije i Sava i spasilački timovi su započeli neizvjesnu utrku s vremenom.

'Najkritičnija točka u Srbiji je trenutno Obrenovac, počeli smo iznositi i prva beživotna tijela', potvrdio je načelnik Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić, ali nije želio govoriti o broju žrtava dok traje akcija spašavanja i evakuacije. Mediji nagađaju da su poplave u Obrenovcu odnijele dosta žrtava jer stanovnici nisu napustili svoje domove, i emitiraju zapovijed stožera da se ljudi ne protive evakuaciji.

Dosad je evakuirano više od 15.000 ljudi, a skoro 90.000 obitelji je bez struje. Poplavama je ugroženo više od 1.770 objekata, a poplavljeno ih je ili uništeno više od 2.000. Štetu je zasad nemoguće procijeniti, ali su prve ocjene da će se Srbija narednih nekoliko godina oporavljati od posljedica katastrofalnih poplava koje se ne pamte u novijoj povijesti. Prema službenim podacima, dosad su nastradale najmanje četiri osobe, ali po posljednjim informacijama iz Obrenovca broj stradalih nije konačan i stožer za izvanredne situacije MUP-a Srbije priopćit će ih tek nakon što se voda povuče. Do 14 sati samo je helikopterski tim MUP-a Srbije sa četiri letjelice evakuirao više od 1.200 Obrenovčana, a evakuacija se nastavlja i čamcima.

Preventivno je počelo i iseljavanje mještana mjesta Barič nizvodno od Obrenovca, a u Beogradu je organiziran prihvatni centar kroz koji prolaze svi evakuirani i nakon evidentiranja se preusmjeravaju u sportske centre, studentske domove. U sportskim centrima u Beogradu organiziran je prihvat i kolektivni smještaj za evakuirane iz Obrenovca, a zahvaljujući brojnim apelima i solidarnom samoorganiziranju građani cijele noći i jutros donose hranu, odjeću i obuću, sredstva za higijenu, opremu i hranu za bebe.

Rijeka Kolubara, koja je probila nasip u dužini od stotinjak metara, poplavila je površinski ugljenokop s kojeg se opskrbljuje termoelektrana Nikola Tesla čiji je blok A preventivno zatvoren. Ova termoelektrana proizvodi električnu energiju za oko 54 posto potrošača u Srbiji. Opskrba zasad nije ugrožena, ali je upućen apel za štednju i gradska vlast u Beogradu je odlučila djelomice reducirati javnu rasvjetu.

Nekoliko tisuća Beograđana, Novosađana i Šapčana se odazvalo na apel stožera za izvanredne situacije i podiglo je zaštitni bedem od vreća s pijeskom duž obale Save u Šapcu kako bi zaštitili taj grad od velikog poplavnog vala koji se očekuje zbog povećanog vodostaja pritoka iz Bosne i Hercegovine.

Nasipi se ojačavaju i podižu bedemi od vreća s pijeskom i duž obala kroz Srijemsku Mitrovicu. Sava je kod Srijemske Mitrovice dosegla rekordna 853 centimetra zbog čega u Vojvodini raste bojazan da će nabujala voda probiti nasipe i poplaviti grad. Gradski krizni stožer je donio odluku da počne evakuacija stanovništva iz dijela grada u blizini rijeke ukoliko ona dosegne 857 cm, prenijela je Radio televizija Vojvodine. 'To je preventivna mjera da se ne bi desila situacija kao u Obrenovcu', priopćio je zapovjednik pokrajinskog stožera za izvanredne situacije Goran Ješić.

Predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da nije moguće predvidjeti što će vodena stihija učiniti, ali je da je trenutačno situacija u Vojvodini pod kontrolom. Dodao je da su pokrajinske vlasti više godina ulagale u čišćenje i rekonstrukciju kanala i nasipa.

Uz veliku solidarnost svih građana Srbije i angažiranje volonterskih timova Crvenog križa i brojnih organizacija, pomoć stiže iz Europe i zemalja regije, a na terenu su još od jučer spasilački timovi iz Rusije i Bugarske, koji su prvi pritekli u pomoć. 

Poplave u Hrvatskoj

Unatoč tomu što je vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Šamca u opadanju, a kod Županje već satima stagnira, stanje na nasipima u županjskoj Posavini i dalje je kritično, izjavio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić kasno sinoć nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Po njegovim riječima, na terenu je angažirano nekoliko tisuća pripadnika raznih službi te Hrvatske vojske i samih građana koji nesebično pomažu u obrani od mogućih poplava.

"I dalje moramo biti maksimalno oprezni te s krajnjom ozbiljnošću nastaviti raditi na učvršćivanju i nadzoru nasipa", kazao je župan Galić, koji nije mogao potvrditi kako se na području Račinovaca i Rajevog Sela, gdje je poslijepodne voda probila nasip, traga za dvije osobe nestale u bujicama savske vode, a o čemu je danas neslužbeno izviješteno iz Stožera.

Sjednici je nazočan bio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je također ukazao na ozbiljnost situacije u županjskoj Posavini.

EVAKUACIJA U SLAVONIJI: Probijen nasip na Savi, 1.300 građana smješteno na sigurno

"Imat ćemo vremena analizirati mnoge stvari, ali činjenica je da u ovom trenutku, koliko god imamo stagnirajuću situaciju što se tiče vodostaja, možemo očekivati nove probleme," izjavio je Ostojić, koji je u subotu, zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem, obišao ugrožena područja.

Ostojić je građane na tim područjima pozvao da se odazovu evakuaciji jer time, kako je kazao, osim što štite vlastite živote, štite i živote svih onih koji im dolaze pomoći.

Po riječima načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drage Lovrića, u županjskoj Posavini angažirano je 500 pripadnika Hrvatske vojske, a ministar obrane Ante Kotromanović odobrio je angažman 1000 vojnika.

"Ako bude trebalo pet tisuća, angažirat ćemo i pet tisuća vojnika," kazao je Lovrić, dodajući kako će Hrvatska vojska sutra započeti s izvlačenjem stoke koja je ostala na poplavljenim područjima.

Visoki vodostaj rijeke Save probio je u subotu poslijepodne savski nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela, a u noći je voda došla i do Gunje te je i u tome mjestu započela evakuacija. Procjenjuje se kako je evakuirano oko 3000 osoba s toga područja. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene