Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To je i dalje problem

Imam Beganović upozorava: Mladići iz BiH i dalje idu u Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imam Selvedin Beganović, koji je nedavno ponovno fizički napadnut nedaleko od Velike Kladuše u BiH, upozorio je da se i nakon uhićenja i podizanja optužnice protiv neformalnog vođe radikalnih islamista Bilala Bosnića nastavlja novačenje i odlazak mladih Bošnjaka u Siriju gdje se priključuju terorističkoj organizaciji Islamska država, piše u nedjelju tisak.

Muslimanski vjerski službenik to je rekao u intervjuu za Dnevni Avaz, u kojemu je izrazio sumnju da je treći napad na njega, kada je nožem pokušano ubojstvo, motiviran njegovim protivljenjem ratovanja Bošnjaka u Iraku i Siriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

"Razlog tih napada može biti moja javna potpora stavu Islamske zajednice i reisa, a to je da ratovi u Siriji, a sada i u Iraku, nisu naši ratovi i protivljenje da se naša omladina šalje na ta područja", rekao je.

Beganović je objasnio kako je jedini upozorio na to da je najekstremnija skupina tzv. vehabija, otvorila mesdžid te centar u mjestu Bosanska Bojna zbog čega je policija pokrenula opsežnu istragu te je uhićen Bilal Bosnić. Unatoč uhićenju i podizanju optužnice protiv Bosnića, kojega vlasti BiH terete za potporu terorizmu, nastavlja se novačenje i odlazak mladih Bošnjaka u Irak i Siriju, upozorio je Beganović.

"Bilal ima svoje zamjenike, jer mi moramo imati na umu da to nije neka seljačka udruga, to je organizirana skupina ljudi koja naše mladiće, a sada i djevojke, šalje do Austrije, preko Turske do Sirije", dodao je velikokladuški imam. Posljednji napad okarakterizirao je kao pokušaj ubojstva i upozorio da se opstruira policijska istraga i podmeću lažni tragovi kako se ne bi otkrio napadač.

Imam Selvedin Beganović napadnut je i treći put u posljednjih 25 dana, i to u četvrtak navečer blizu svoje kuće nedaleko od Velike Kladuše. Napadač ga je najprije udario tupim predmetom u glavu, a zatim napao nožem zadavši mu dvije ubodne rane u predjelu prsa i vrata.

Imam Beganović javno se oštro usprotivio vrbovanju bošnjačke mladeži za ratovanje u Siriji na strani Islamske države. Prošlog tjedna državno odvjetništvo BiH optužilo je neformalnog vođu radikalnog selafijskog pokreta u BiH Bilala Bosnića iz općine Cazina kod Velike Kladuše, za terorizam, poticanje na odlazak u sirijski rat, vrbovanje i financiranje terorističkih aktivnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene