Ruski bombarder iznad Sirije (Foto: Arhiva/AFP)
Ruski bombarder iznad Sirije (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Sirijski pobunjenici i ratni promatrač tvrde kako je Rusija u utorak nakon nekoliko tjedana nastavila zračne napade protiv opozicije u sjeverozapadnoj provinciji Idlib. Američki predsjednik Donald Trump poručio je Siriji, Rusiji i Iranu da ne čine "tešku humanitarnu pogrešku".


Sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao je da će vratiti svaki centimetar Sirije, a otkad se njegovoj strani 2015. pridružila Rusija osvojio je velik dio pobunjeničkog teritorija.

Vezani članci Pokrajina Idlib (Foto: AFP) Stiglo je žestoko upozorenje: "Stotine tisuća ljudi je ubijeno. Ne smijemo dopustiti da se to nastavi" Ruski ratni brod (Foto: Arhiva/AFP) Sprema li se novi udar Zapada na Siriju? Rusija ispred obale Sirije okupila 10 brodova i dvije podmornice, za svaki slučaj

Izvor blizak Damasku prošli tjedan je otkrio kako se vlada priprema na ofenzivu u fazama kako bi vratila Idlib, no Turska, čija vojska ima niz promatračnica uz granicu pobunjeničke zone, upozorava da se takav napad ne provede.

Ruski zračni napadi u i oko Idliba stali su 15. kolovoza, no snage odane sirijskoj vladi nastavile su zračno bombardiranje i granatiranje tamošnjih pobunjenika, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, ratni promatrač sa sjedištem u Engleskoj.

Pobunjenički izvori i Opservatorij tvrde kako su se ruski napadi dogodili u blizini Đisr al-Šugora, na zapadnom rubu pobunjeničkog teritorija.

Ruski, turski i iranski čelnici trebali bi se sastati 7. rujna u Iranu, a očekuje se da će tamo raspraviti situaciju u Siriji.

Trump: "Poginut će stotine tisuća ljudi"

Američki predsjednik Donald Trump reagirao je putem Twittera i upozorio Rusiju i sirijskog predsjednika Bašara al Asada da će napraviti "veliku humanitarnu pogrešku" ako nastave s napadom nan Idlib.

"Predsjednik Bašar al Asad ne smije bezobzirno napasti provinciju Idlib. Rusi i Iranci napravili bi tešku humanitarnu grešku sudjelovanjem u toj potencijalnoj ljudskoj tragediji", napisao je Trump u statusu na svojem Twitter profilu.

Trump je u statusu upozorio i na mogućnost stradavanja stotina tisuća ljudi, no njegova procjena posve je nerealna, ako se u obzir uzme da je ukupan broj mrtvih u sisrijskom ratu u porteklih sedam godina između 400.000 i 500.000 ljudi.(B.V./Hina)