Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haag proveo istragu prije devet godina

ICTY: Protiv Divjaka nije bilo dokaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaško tužiteljstvo provelo je prije devet godina istragu i nije pronašlo dokaze protiv umirovljenoga generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka za stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u svibnju 1992. godine, objavio je u Haagu na redovitoj konferenciji za novinare posebni savjetnik haaškoga tužitelja Frederick Swinnen.

On je kazao kako je haaško tužiteljstvo u srpnju 2002. primilo iz Republike Srpske predmet vezan 'uz događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. svibnja 1992. u kojem je Jovan Divjak bio naveden kao jedan od osumnjičenih' te je provelo neovisnu analizu dokaza koje su proslijedile lokalne vlasti.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

>> General Divjak pušten na slobodu

'Nakon što je proučio dokumentaciju vezanu uz Jovana Divjaka Ured haaškoga tužitelja zaključio je da primljene informacije ne sadrže dostatne dokaze za progon ratnog zločina' i o tome su 2003. godine obaviještene vlasti u BiH, rekao je Swinnen.

'Haaški sud nije nikada podigao optužnicu protiv Jovana Divjaka', kazao je Swinnen.

Divjak je uhićen 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci na temelju tjeralice što je za njim raspisala Srbija zbog navodnog ratnog zločina nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Tada je došlo do sukoba između pripadnika teritorijalne obrane BiH koji su branili Sarajevo i kolone jugo-vojske koja je kao taoca držala tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića te se s naoružanjem i opremom pokušavala probiti iz zgrade u kojoj je bilo sjedište nekadašnje Druge vojne oblasti. U sukobima je poginulo nekoliko pripadnika JNA. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene