Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutačno je najveći problem koji prijeti opstanku BiH kao države, ocijenila je Međunarodna krizna skupina (ICG), ugledna nevladina udruga koja analizira stanje u problematičnim regijama svijeta i na visokoj razini zastupa sprječavanje i rješavanje opasnih konflikata.


'Neučinkovita administracija većeg od dva bosanskohercegovačka entiteta paralizirala je proces donošenja odluka, dovela Federaciju BiH na rub bankrota i prouzročila socijalne nemire. Nastave li vlasti, izabrane nakon 3. listopada, odgađati reforme nadajući se kako će se ustavne reforme uskoro dogoditi na državnoj razini i riješiti većinu problema u Federaciji, one riskiraju kompletni slom ovog enititeta', stoji u sažetku izvješća ICG-a dostavljenom medijima.

Vezani članci Željko Komšić Komšić i Džaferović: Srbija nastavlja provoditi svoj ratni plan kroz progon građana BiH Noćni klub VIDEO Kad već ne rade klubovi u Hrvatskoj, mladi Dalmatinci okupirali klubove u BiH

U ICG-u podsjećaju kako su pokušaji uspostave ravnoteže između kolektivnih prava i vlasti većine na svim razinama u Federaciji BiH stvorili kompliciranu strukturu podjele vlasti 'koja frustrira Bošnjake i ne uspijeva zaštiti Hrvate'.

Kao primjer navodi se konstatacija da bi Hrvati 'rado zadržali postojećih deset županija koje bi Bošnjaci rado elimininirali'.

'Sve dok Federacija BiH funkcionira, BiH je moguća'

Također se navodi ocjena kako pokušaji pomirbe građanskih prava s kolektivnim pravima konstitutivnih naroda često ne funkcioniraju, čemu je dokaz to da federalna vlada od 2009. godine ponekad nije bila u stanju donijeti ni najosnovnije odluke poput popunjavanja mjesta u entitetskom Ustavnom sudu.

Fragmentiranje političke pozornice u Federaciji BiH, kojom su dugo dominirale Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH, takvo je stanje samo pogoršalo, drže i ICG-u.

'Sve dok Federacija BiH funkcionira, BiH je moguća, no također je točno kako BiH ne može potrajati ako njen veći entitet ne funkcionira ili ako ona izgubi potporu Hrvata i Srba', izjavio je sumirajući izvješća ICG-a Marko Prelec, voditelj ureda za Balkan ove organizacije.