Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zračenje zabilježeno u selu udaljenom 40 kilometara od oštećene nuklearne elektrane Fukushime u Japanu iznad je razine koja predviđa evakuaciju stanovništva, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To bi otkriće moglo povećati pritisak na japansku vladu da proširi područje zabrane pristupa nuklearki Fukushima Daiichi na više od sadašnjih 20 kilometara.

Japanski premijer Naoto Kan, koji se našao na udaru snažnih kritika zbog mlake reakcije na najgoru krizu u Japanu od II svjetskog rata, rekao je da razmatra proširenje evakuacijske zone iz koje bi se evakuiralo još 130 tisuća ljudi, uz 70 tisuća koji se to bili prisiljeni učiniti već prije.

'Prve procjene naznačuju da je jedan od operativnih kriterija IAEA-e za evakuaciju premašen u selu Itate', rekao je zamjenik glavnog direktora IAEA-e Denis Flory na konferenciji za novinare.

'Savjetovali smo (Japanu) da pažljivo razmotri stanje, a oni su rekli da to već čine', dodao je. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Oko Fukushime će se graditi ledeni zid Slika nije dostupna 'Radioaktivna voda u Fukushimi curi zbog nebrige vlasnika!'