Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na naftno postrojenje

Huti preuzeli odgovornost za napad na Saudijsku Arabiju: "Iduće će operacije biti veće i bolnije"

Posljedice napada Huta na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP)
Posljedice napada Huta na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Foto: Afp
Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, objavili su da su u subotu s deset dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje, na što je arapska koalicija odgovorila da će se suprotstaviti terorističkoj prijetnji svjetskoj energetskoj sigurnosti.

Glasnogovrnik Hutija rekao je nakon napada da će iduće operacije protiv Saudijske Arabije biti "veće i bolnije" te dodao da "saudijski režim nema rješenje osim zaustavljanja agresije na Jemen".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet zračnih udara Arapska koalicija bombardira Sanu i Aden Slika nije dostupna Želi prestanak sukoba Jemen: Bivši predsjednik Saleh pozvao na politički dijalog

Buqyaq, smješten 330 kilometara sjeveroistočno od saudijskog glavnog grada Rijada, je, prema Aramcu, kompaniji koja ga eksploatira, najveće postrojenje za preradu nafte na svijetu.

Saudijska privatna televizija Al Arabiya prenosi da nitko nije stradao u napadu.

Izaslanik UN-a za Jemen, Martin Griffiths, osudio je napade kao "zabrinjavajuće". Pozvao je sve strane da se suzdrže od napada i spriječe nove incidente "koji ozbiljno prijete regionalnoj sigurnosti, kompliciraju već krhko stanje i ugrožavaju politički proces UN-a".

U posljednjih nekoliko mjeseci, Huti su pojačali napade dronovima i projektilima na susjednu Saudijsku Arabiju, koja od 2015. predvodi vojnu koaliciju protiv njih u Jemenu.

Koalicija pod saudijskim vodstvom rekla je da istražuje napade dronovima i suprotstavit će se "terorističkoj" prijetnji svjetskoj energetskoj sigurnosti, javlja Reuters.

Glasnogovornik koalicije pukovnik Turki al-Maliki kazao je da će koalicija poduzeti sve potrebne mjere kako bi "obranila nacionalnu imovinu, međunarodnu energetsku sigurnost i osigurala stabilnost svjetske ekonomije". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene