Hrvatski san postaje mađarska stvarnost. Premijer Vikor Orban najavio je velike i konkretne demografske mjere. Pozitivno su ih ocijenili i naši demografi.

Galerija Demograf Stjepan Šterc (Foto: Dnevnik.hr) +0 Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr)

U tradicionalnom obraćanju naciji mađarski je premijer najavio svoje velike demografske mjere: ''Živimo u vremenima kada se u Europi rađa sve manje i manje djece. Za Zapad odgovor je u imigraciji. Za svako dijete koje nedostaje jedno treba doći i onda će se brojke slagati. Ali nama ne trebaju brojke, nama trebaju mađarska djeca.''

Vezani članci Ilustracija Očaj u Sredozemlju: Najmanje 29 migranata utopilo se nakon prevrtanja čamaca Ilustracija Mladi Poljak u Hrvatskoj švercao Iračane: Policija objavila detalje

To je odlučio ostvariti nizom povlastica. ''Žene s najmanje četvero djece bit će doživotno oslobođene plaćanja poreza'', rekao je Orban.

Mladim bračnim parovima omogućit će beskamatne kredite do 36 tisuća eura. Rođenjem drugog djeteta oprašta se trećina tog zajma, a s trećim djetetom dug u potpunosti nestaje. Jačanje gospodarstva omogućilo je Orbanu planiranje izgradnje 21 tisuće novih dječjih vrtića, ali i niz drugih pogodnosti. Hrvatski demografi pozitivno ocjenjuju mađarske mjere.

''One će, ja bih rekao, početi djelovati odmah'', kaže demograf Stjepan Šterc. ''Mi donosimo još uvijek socijalne obiteljske mjere koje nisu prave, niti demografske, ni strateške i ne potvrđujemo zapravo da smo ozbiljno shvatili situaciju'', dodaje Šterc.

Demograf Šterc smatra da je za Hrvatsku ovo dobar primjer kako treba djelovati: ''Mi smo to sveli na socijalnu i obiteljsku politiku jer je takvo ministarstvo, a nismo stavili u temelj ukupnog i gospodarskog razvitka.''

Ali ne treba zaboraviti da je ključan razlog ovakve Orbanove politike - strah od migranata. ''Ne smijemo zapeti u vlastitim strahovima. Moramo ih nadrasti. Moramo shvatiti da su Europljani na povijesnoj prekretnici'', istaknuo je Orban.

Naglašava kako će nekontrolirane migracije dovesti do miješanja populacije, a time posljedično i do nestanka kršćana, te dominacije muslimana u Europi. Očito ni sam Orban još nije nadrastao vlastite strahove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju