Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugledni financijski analitičar koji je predvidio bakrot Islanda, Sloveniji prognozira istu sudbinu. Zbog slabog stanja javnih financija kaže kako državi najozbiljnije prijeti bankrot.


Lars Christensen, svjetski poznati ekonomist, Sloveniji prognozira ozbiljne financijske teškoće. U razgovoru za češki časopis Lidove Noviny izjavio je kako je država vrlo blizu bankrota, piše 24.ur.com. Kako je Christensen dosad često bio točan u svojim prognozama, slovenski mediji pišu kako ga valja slušati. On je predvidio financijski slom Islanda i krizu balkanskih država. Nedavno je rekao kako bankrot prijeti i Španjolskoj i Grčkoj.

Vezani članci Autobusni prijevoznici - 4 Vapaji prijevoznika koji gube i do 95 posto prihoda: "Ne znamo gdje će i kada će ovo sve stati" Skuplje gorivo Cijena dizela od utorka ide na 14 kuna, prijevoznici traže četiri konkretne mjere pomoći: "Ugrožen je prijevoz učenika"

 Po riječima Larsa Christensena, u trenutnom rješavanju svjetske krize problematičan bi mogao biti način. Naime, velikodušni krediti banaka poduzećima koji su pred propadanjem mogli bi biti katastrofalni. Ako Europska centralna banka nastavi s takvim ponašanjem, mogla bi pokrenuti novu krizu a ona bi itekako dodatno oštetila brojne države.

Pogrešna europska monetarna politika

Christensen kaže kako države koje imaju zdrave javne financije neće osjetiti udara, no one koje imaju problema, neće im biti lako.U taj koš stavio je i Sloveniju, a rekao je kako se u sličnim problemima vrlo skoro može naći i Rumunjska, Bugarska, Ukrajina, Srbija i Hrvatska. 'Većina europskih država je pred bankrotom. Krajnji primjer je Island, a vrlo blizu je Ukrajina. Ni balkanskim državama to nije isključiv scenarij, iako sumnjam da će se dogoditi. Najbliže bankrotu ipak je Litva', rekao je Christensen.

Ugledni svjetski ekonomist objašnjava kako je europska monetarna politika pogrešna. 'Teško je imati istu valutu u velikom broju država koje imaju drastične razlike u plaćama, cijenama, političkoj moći i kulturnim i civilizacijskim normama', rekao jeChristensen i dodao da se njega pita, u Europsku uniju bi mogla ući nova država članica tek ukoliko stara izađe van.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju