Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska bi mogla završiti pristupne pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja kad završava mađarsko predsjedanje, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.


Drugi diplomati EU-a, piše Reuters, govore kako će Hrvatska zahvaljujući oživljavanju pravosudne reforme vjerojatno u drugome dijelu godine završiti pregovore, ali kako se čini da je kraj lipnja ipak izgubljen.

Mađarski ministar Janos Martonyi rekao je u intervjuu objavljen na internetskoj stranici mađarske vlade kako je za hrvatsko pristupanje Uniji presudno idućih nekoliko dana. U ponedjeljak ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a raspravljat će o stanju hrvatskih pregovora.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Europska odluka dar Hrvatskoj za 20 godina neovisnosti' Slika nije dostupna Orban: Završetak pregovora s RH stvar političke volje

>> Kosor: Nadomak smo povijesnog cilja

'Na radnoj ćemo večeri detaljno raspravljati o svim pitanjima sadašnjeg stanja hrvatskog približavanja Uniji. Vjerojatno ćemo dotaknuti i pitanje datuma, kao i druga relevantna pitanja', rekao je Martonyi. Po njegovim riječima, Europska komisija upravo priprema prijedlog EU-ovih pregovaračkih pozicija, u vezi s preostalih pet pregovaračkih poglavlja.

'Hrvatska je zadnjih tjedana znatno ubrzala pripreme i tako će i nastaviti idućih dana i tjedana', rekao je Martonyi. 'Zato ima izgleda da do kraja mađarskog predsjedanja završi pregovore. Za stabilnost jugoistočne Europe bilo bi veoma važno da se iskoristi taj zamah. Ne bi smo smjeli propustiti tu priliku', dodao je. (Hina)